Generic filters
Exact matches only

SURUTKA-Danas se zna da je to najbolji prirodni lek za jetru, želudac, dijabetes tip 2! (VIDEO)

Surutka je bogata mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama, vitaminima (B6, B2, B12, K, C), mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrednost.

Govorili su nam da je kozja surutka najobičniji otpad iz mlekare i nisu bili u pravu.

Danas se zna da je to najbolji prirodni lek za jetru, želudac, dijabetes tip 2.

Nema šta ne leči i svako može da je pije.

Vekovima se koristi kao sredstvo za podsticanje apetita i poboljšanje varenja, a savremena nauka dokazala je da, osim toga, sprečava pojavu hipertenzije, moždanog i srčanog udara, reguliše holesterol, povećava mišićnu masu, prevenira osteoporozu, jača imunitet, elimiše stres, obezbeđuje organizmu visok nivo energije.

Surutka kako se pije sa limunom .Ovo je najpoznatiji recept sa surutkom, lako ga možete napraviti i sami kod vaše kuće.

Recept za pripremu surutke:

Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna.
Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider.
Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.

Surutka za detoks

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma.

Da bi surutka pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti.

Poželjno je izbegavati masnu hranu, alkoholna pića, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru.

Surutka se, takođe, preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma, jer pruža osećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita.

Brojne studije o belančevinama iz surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju imuniteta, sprečavaju nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunoloških poremećaja izazvanih HIV virusom.

Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka kao lek može da spreči bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje belančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.

 

Saznajte kako da očistite jetru sa suvim grožđem

Foto Pixabay
Komentari
Loading...