Superhrana za super zdravlje

0

Superhrana je karakteristična po tome što je niskokalorična, a prepuna: antioksidansima – naročito vitaminima C i E, mangana, dijetalnih vlakana i antocijana (sastojak koji pigmentira hranu a zaslužan je za ubrzavanje protoka kiseonika kroz krv). Pridev ’super’ zaslužuju zbog velike količine hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za naš organizam. Najčešće su u pitanju sveže, celovite i neobrađene namirnice – voće, povrće, žitarce i semenke, ali i meso, živina i riba. Navešćemo neke konkretne primere.

dreamstime_s_45941426-700x352Jabuke
Jabuke su bogate antioksidansima, naročito vitaminom C i obezbeđuju čak ¼ preporučene dnevne doze, čineći našu kožu i desni zdravijima. Pored toga, jabuke su zaslužne za snižavanje holesterola – u sebi sadrže i visoku koncentraciju pektna (vrsta rastvorljivog vlakna) koji održava digestivni trakt zdravim.

Banane
Banane su odlične po naše zdravlje i veliki su izvor kalijuma – koji blagotvorno utiče na srce, bubrege i kosti; potasijuma – reguliše i smanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu i snižava krvni pritisak; vitamin B6 – pomaže u pravljenju insulina, hemoglobina i antitela u organizmu i čini našu kožu i kosu zdravijom i lepšom.

Brazilski orah
Ovaj koštunjavi plod, pored svih ostalih zdravstvenih pogodnosti, dobar je iz razloga što je jedan od retkih dobrih prirodnih izvora selena, koji je zaslužan za zaštitu organizma od raka, depresije, kao i Alchajmerove bolesti.

Brokoli
Brokoli je vrsta divljeg kupusa i zbog činjenice da je sjajan izvor folata, konzumiranje utiče blagotvorno na organizam, pomažući u borbi protiv bolesti srca, raka i još mnogo toga, a takođe je dobar i za buduće mame.

Pasulj
Budući da je odličan izvor proteina, vlakana, gvožđa, vitamina B1 i kalcijuma, pasulj poboljšava zdravlje i rad srca, poboljšava rad mišića i nervnog sistema i u nekoj meri je antikancerogen.

Masna riba
Ova riba je prepuna Omega-3 masne kiseline, koje su ključne u razvoju i samom funkcionisanju mozga. Ovih kiselina naročito ima u lososu, tuni, sardinama, bakalaru, skuši. Snižavaju holesterol i visok krvni pritisak, a dobri su u borbi protiv srčanih obolenja.

Maslinovo ulje
Ova vrsta ulja zaslužna je za dobrobit našeg srca, sjajnost i bolju prokrvljenost kože, kao i sjaj kose i bolje nokte.Maslinovo ulje je prepuno antioksidansima i jako zdravo za upotrebu i konzumiranje.

Čaj
Čaj je još jedan od sastojaka koji su odličan izvor antioksidansa i kao takvi pomažu kod bolesti srca, utiču na bolji rad mozga i, uopšte, doprinose boljem zdravlju i umanjuju stres. Preporučena doza je najmanje dve šolje čaja dnevno.

Jogurt
Ovaj osvežavajući mlečni napitak bogat kalcijumom, proteinima, kao i vitaminima B2 i B12 preporučuje se jer ima odlične rezultate u borbi protiv bolesti jetre, bubrega i srca, pomaže u otklanjanju anemije i prvi je prirodni izbor za sprečavanje i otklanjanje dijareje i uopšte kod problema sistema za varenje.

 

 

 

Komentari
Loading...