Super recepti za dobru probavu

Predstavljamo vam recepte  koji će regulisati vašu probavu.

hh

Pije se 40 dana po tri puta dnevno, na prazan stomak, u podne i uveče po šoljica čaja od belog sleza s medom (Althaea officinalis L). Uzme se 20 g sleza na pola litre vode, 12 sati drži potopljeno da u istoj vodi proključa, onda se pridodaju još 2 kašike meda i kuva se 5 min. Tim se probava izvanredno popravlja.

Probavu takođe izvrsno popravlja i bosiljak (Ocimum basilicum L)

Uzme se jedna boca, napuni se do polovine bosiljkom, lišćem i cvatom, dolije se vinom i ostavi 8 dana. A može se po nuždi već i za dan-dva upotrebiti. Na 2/3 ovog vina doda se 1/3 dobrog ulja i pije 40 dana po 3-4 velike kašike.

Dobro sredstvo je i sledeće…

Uzme se 75 g isitnjenog korena od velikog kravljaka (Carlina acaulis L) i kao olovka debelog korena od lincure (Gentiana lutea L), 75 g isto usitnjenog na 1 bocu rakije i ostavi 5-8 dana. Iscedi se i doda 1/4 litre meda i dobro razmuti. Od te rakije uzeti dnevno po 1 malu kašiku u vodi.

Protiv tvrde stolice i za dobru probavu

Mesec dana treba stavljati svaku večer u čistu posudu po 15 dag sveže pitome metvice ili 5 dag suve u litru vode i to kuvati u čistom sudu dok se pola ukuva. Tada skinuti s vatre, ohladiti, procediti u čisto staklo, začepiti i otpočeti na prazan stomak piti po 1 malu kafenu šoljicu i dalje svakog sata po 1 malu šoljicu dok ima uvarka.

Pored ovih pripravaka koristite i ovu hranu: ječam, pšenica, pirinač, testenina, makaroni, karfiol, kelj. Meso pileće, jagnjeće i teleće. Sve dobro skuvano, ne puno slano. Mleko kuvano i pravi maslac. Dvopek, pogače i grambrot (hleb od prekrupe).

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...