Generic filters
Exact matches only

STRES: Istraživanja su pokazala da kako starimo, naš SAN slabi

Stres glavni krivac za manjak sna kod osoba starijih od 60 godina.

Različite vrste stresa različito utiču na san. Stres povezan sa poslom bio je povezan sa trajnim problemima spavanja, dok je stres koji nije bio povezan sa poslom predviđao više problema sa spavanjem u budućnosti.

Istraživanja su pokazala da kako starimo, naš san slabi. A prema novoj studiji sprovedenoj u Finskoj, objavljenoj u „Journal of Occupational & Environmental Medicine“, postoji jedna stvar zbog koje mnogi odrasli u svojim 60-ima ne spavaju, a to je stres.

Kako stres utiče na san kod starijih osoba?

Istraživači su želeli da procene kako različite vrste stresa utiču na san starijih osoba koji su bili blizu penzije.

U prvoj studiji učestvovalo je više od 2.700 odraslih. Posmatrali su se faktori poput fizičkih i mentalnih radnih uslova, stresnih životnih događaja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Dodatna populacijska studija na skoro 4.000 ljudi otkrila je da je više od polovine muškaraca u 60-ima i 70 odsto žena prijavilo probleme sa spavanjem u poslednjih mesec dana.

„Što je zaposleni imao više radnih i neradnih stresora, to je više problema imao i sa spavanjem,- rekla je profesorka psihologije i koautorka studije Mariana Virtanen.

Istraživači su takođe primetili da različite vrste stresa na različite načine utiču na san.

Stres povezan sa poslom, na primer, bio je povezan sa trajnim problemima spavanja, dok je stres koji nije bio povezan sa poslom predviđao više problema sa spavanjem u budućnosti. Radni uslovi takođe su bili povezani sa kvalitetom sna, a lošiji uslovi značili su i lošiji san.

Šta bi trebalo učiniti?

Ovi rezultati naglašavaju važnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života, naročito tokom stresnih perioda.

Takođe, preduzimanje drugih koraka za ublažavanje stresa samo će koristiti higijeni spavanja. Bilo da to znači započeti aktivnost koja smanjuje stres poput meditacije ili joge, uzimanje dodatka ishrani za ublažavanje stresa ili napraviti veće promjene u životu kako biste se rešili onoga što vam stvara stres.

Foto Pexels
Autor/Izvor b92
Komentari
Loading...