Strašno je šta rad za računarom čini vašem telu

Bole vas leđa ili zglobovi? Proverite osećate li već posledice rada za računarom.

mmj

U vremenu krize i nezaposlenosti, nezahvalno je ukazivati na nedostatke nekoga posla, ali dugoročno svaki čovek mora razmišljati o svom zdravlju. Kancelarijski posao, kako napominju mnogi stručnjaci, iznimno je stresan za naše telo i utiče na zdravlje. Neke simptome možda već i sami osećate. Donosimo vam uvid u neke od njih, a ako se prepoznajete, počnite delovati.

Bol u šaci

Ako osećate bol u palcu te u šaci kad okrećete zglob, verovatno je reč o sindromu de Quervain. Reč je o upalnom stanju šake koje može biti vrlo bolno. Danas tu bolest najčešće uzrokuje preterano korišćenje kompjuterskoga miša. Primetite li ove bolove, konsultujte se sa lekarom i svakako nabavite postolje za miš koje će vašu ruku staviti u prirodniji položaj.

Bol u stražnjem delu vrata

Reč je o boli koja peče i ma koliko sami sebe masirali, ništa ne pomaže. Kako pojašnjavaju stručnjaci, takva bol rezultat je neispravnog sedenja za stolom. Vrlo verovatno se često naginjete prema ekranu računara koji je ili predaleko ili vi ne vidite dobro. Ako je ekran predaleko, približite ga. Ako ipak ne vidite dobro, konsultujte se sa lekarom.

Bol u gornjem delu leđa

Kako pojašnjavaju stručnjaci, bol u gornjem delu leđa javlja se kao posledica napetosti, a to je ipak rezultat predugog sedenja. Ako radite kancelarijski posao, verovatno predugo sedite. Dodajmo tome da su vrlo često neudobni i sto i stolica, a konačni rezultat je bol u gornjem delu leđa. Savet stručnjaka je da se svakih 45 minuta prošetate i ako je moguće, napravite nekoliko vežbi. Inače, redovna vežba je obavezna za sve one koji imaju spomenute probleme.

Bol u zglobovima

Kad se na kraju dana opustite, osećate li bol u zglobovima – najčešće laktovima i kolenjima? Takva bol rezultat je kancelarijskog posla. Dakle, sedite celi dan za stolom koji vrlo verovatno nije prilagođen vama, a uz to ni stolica nije pravilan, kao ni tastatura koja je ili preblizu ili predaleko. Preduzmite sve što možete kako biste  na poslu osigurali namještaj i potrebne uređaje prema zdravstvenim pravilima. Zapamtite da je zdravlje najvrednije.

Nemirno telo

Trnci u rukama i nogama, nemirne noge, titranje mišića, nervoza, nemir… Popis zapravo može biti beskonačno dug, ali zajednički naziv svemu je isti – stres! Pritom ne mislimo na stres zbog kolega i nadređenih nego stres koji telo trpi i pamti jer je svaki dan u svom neprirodnom položaju. Ljudi nisu stvoreni za sedalački način života i za neprestano gledanje u ekran. Možda vi toga niste ni svesni, ali vaše telo je. Dugotrajno bavljenje kancelarijskim poslom može biti rezultat ozbiljnim bolestima. Sprečite to! Ako već ne možete pobeći od posla, slobodno vreme obavezno iskoristite za stvari koje će pridoneti vašem zdravlju.

Komentari
Loading...