Stopala- Temelj celog tela

Stopalo čini 28 kostiju povezanih čvrstim vezama i zglobovima, koje pokreću mišići potkolenice i stopala.

uuu

Svaki naš korak započinje oslanjanjem na petu, zatim tlo dotiče spoljna ivica, a potom prednji deo stopala, odakle se pomoću palca stopalo odbacuje napred, u iskorak. Zahvaljujući tom složenom sklopu svakodnevno napravimo 8.000 do 20.000 koraka. Da bi stopala mogla obavljati svoje temeljne zadatke, a to su oslonac i kretanje, važno ih je negovati.

Stabilnost stopala osiguravaju 3 uporišne tačke, jedna na peti, te dve na prednjoj strani stopala – ispod palca i ispod malog prsta. Te tri uporišne tačke zajedno sa kostima, mišićima i vezama koje ih povezuju čine poprečne i uzdužne svodove stopala (unutrašnji uzdužni svod vidi se kao karakteristično udubljenje na otisku tabana na tlu).

Ako stojimo bosi na ravnoj podlozi, veći deo telesne težine se prenosi na petu, a manji na prednji deo stopala. Pri podizanju na petu od oko 2 cm opterećenje se izjednačava. Visoke potpetice često su modni imperativ, ali svakako izbegavajte nositi potpeticu višu od 3-4 cm ceo dan. Ako obujete visoke potpetice, nosite ih nakratko. Dugotrajno nošenje takvih cipela, osim što deformiše stopalo, teško opterećuje i kičmu.

Osam saveta za negu zdravih stopala

1. Vodite računa o rastu i razvoju stopala vašeg deteta
2. Svaki dan pregledajte i negujte svoja stopala – održavajte ih čistim
3. Jačajte mišiće stopala medicinskom gimnastikom
4. Održavajte umerenu telesnu težinu
5. Nedeljni odmor provodite laganim šetnjama u prirodi
6. Izbegavajte dugotrajno stajanje
7. Nemojte radni dan provesti na visokim potpeticama i u jako «špicastim» cipelama
8. Osećate li bolove u stopalima, potražite savet lekara

Osobe koje boluju od šećerne bolesti ili oslabljene cirkulacije u nogama, trebaju naročito paziti na svoja stopala, jer su to bolesti koje često dovode do komplikacija na stopalima ako ih zanemare. Pored gore navedenih 8 saveta važno je znati i sledećih 5:

Pet saveta za negu stopala kod šećerne bolesti

1. Pregledajte svoja stopala

Svake večeri temeljno pregledajte noge, kako biste na vreme uočili ranu, ogrebotinu, žulj ili posekotinu koja bi se mogla razviti u ozbiljan problem. Naime, kod osoba koje boluju od šećerne bolesti može doći do smanjene osetljivosti na bol usled oštećenja nerava, čime se otvara mogućnost da neka povreda, koja bi se mogla zakomplikovati, prođe neprimećeno. Ako imate problema s vidom, zamolite nekoga ko ima dobar vid da Vam pregleda stopala. Svaki put kad primetite ranu, posekotinu, opekotinu, ogrebotinu ili koju drugu manju povredu, obratite se svom lekaru. Ako rana ne zarašćuje, ili ako primetite znakove upale kao što je crvenilo, toplina, oteklina ili bolovi, odmah se javite lekaru.

2. Održavajte svoja stopala čistim

Bolje ćete se osećati ako imate čiste noge, a osim toga manje su podložne infekcijama. Nakon pranja sapunom noge dobro isperite i temeljno obrišite mekim peškirom (vlaga takođe pogoduje infekcijama i kožnim gljivicama).

3. Pažljivo secite nokte

Nokte treba seći pažljivo jer svaka povreda kod sečenja može izazvati ozbiljnu infekciju. Ako imate problema s vidom, bolje je da to učinite kod kozmetičara–pedikira.

4. Izbegavajte “operacije” u kupatilu

Ako imate žuljeve ili kurje oči, nemojte ih sami uklanjati, već odite pedikiru.

5. Pažljivo birajte cipele

S obzirom da osobe koje boluju od šećerne bolesti ponekad ne osećaju bolove prouzrokovane neodgovarajućom ili uskom obućom, one bi trebale izrazito paziti na udobnost kod kupovanja cipela.

Drugima se dopalo i ovo:

Autor: dr Tatjana Nemeth Blažić, HIJZ Zagreb

Komentari
Loading...