Stomatološke intervencije bezbedne i u trudnoći

Imajući u vidu sve probleme koji se mogu javiti tokom trudnoće, pravilno održavanje higijene usta je od izuzetne važnosti za održavanje celokupnog zdravlja majke i bebe.

Zubar
“U trudnoći se često menjaju navike u ishrani, te se mora obratiti posebna pažnja na redovno pranje zuba posle obroka, a kada su u pitanju stomatološki tretmani u trudnoći, postoje brojne predrasude koje ih prate”, rekao je specijalista oralne hirurgije dr Nemanja Popović iz Centra za unapređenje zdravlja žena.

Doktor Popović je pokrenuo inicijativu u okviru Centra za unapređenje zdravlja žena, za bolju informisanost stomatologa i žena o tome koliki su rizici za pacijentkinju i njenu bebu ako se zubi ne leče u trudnoći.

Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo truda da bi se stomatolozi izborili s predrasudama, jer je i za mamu i za bebu mnogo rizičnije ostaviti potencijalnu infekciju u ustima da se razvija, nego što su rizični mogući negativni efekti lekova.

Popović smatra da bi stomatolozi takođe morali da budu bolje upoznati sa eventualnim ograničenjima u terapiji trudnica i aktuelnim stručnim stavovima u toj oblasti.

Na pitanje da li su stomatološke intervencije bezbedne tokom trudnoće, on je rekao da zdrave žene koje nemaju komplikovanu trudnoću mogu bezbedno da obavljaju brojne stomatološke intervencije bez konsultacije sa ginekologom.

“Prevencija, dijagnoza i tretman oralnih bolesti, uključujući neophodne zubne radiografije, ali i korišćenje anestezije, mogu biti izvedeni bez dodatnih rizika po majku ili bebu, u poređenju s rizikom kojem se žena izlaže ako ne vodi računa o zdravlju svojih zuba tokom trudnoće”.

Dr Popović je istakao da je konsultacija sa ginekologom preporučljiva kada postoje faktori rizika u trudnoći, kao i da je komunikacija između ginekologa i stomatologa bitna i kada je preporučena terapija komplikovana.

Komentarišući uticaj pregleda rendgenom u trudnoći, ovaj stomatolog kaže da snimanje vilice tokom trudnoće nije kontraindikovano i po preporuci bi trebalo biti izvedeno kada je drugim metodama nemoguće utvrditi koji je zub uzročnik infekcije ili bola, kao i koji je proces širenja u susedne strukture.

Snimanje zuba u trudnoći može biti izvedeno korišćenjem najmanje razumne količine radijacije, ali preporučljivo je da se tokom snimanja koriste kecelja i okovratnik od olova, objasnio je dr Popović.

Što se tiče stomatoloških zahvata i njihove bezbednosti tokom trudnoće, stomatološki tretmani praćenja i popravke zuba smeju se obavljati tokom trudnoće, tvrdi ovaj stručnjak, a hitni ili akutni slučajevi bolesti zuba mogu biti lečeni tokom cele trudnoće.

“Većina hirurških intevencija, ako su neophodne, mogu se izvesti u periodu trudnoće potpuno bezbedno, dok sve intervencije koje nisu hitne, poput ugradnje implanta, izbeljivanja i ortodontskih tretmana, mogu biti odložene za post porođajni period”.

Na pitanje da li zubar može da odbije lečenje trudne pacijentkinje, Popović je odgovorio da stomatološke intervencije za trudnice koje se jave s bolovima ili infekcijom u oralnoj regiji ne smeju da se odlažu, jer posledice mogu biti ozbiljne i za majku i za plod, a ako stomatolog odbije da leči trudnicu može da odgovara za to više nego za lečenje tokom trudnoće.

Govoreći o bezbednosti lekova tokom trudnoće, ovaj stomatolog kaže da je odgovarajuća terapija bola i infekcije veoma bitna, ali da to ne sme da bude zamena za stomatološku intervenciju ako je ona neophodna.

“Kriterijum za propisivanje antibiotika da bi se sprečio infektivni endokarditis (IE – zapaljenski proces na srčanim zaliscima i drugim strukturama srca izazvana infektivnim agensima) je isti za sve pacijente, uključujući i trudnice”, objasnio je dr Popović.

MONDO.RS

Komentari
Loading...