Stomačni problemi

0

Sistem organa za varenje ima ulogu da omogući apsorbovanje hranljivih materija u organizam.

98

Razni faktori mogu uticati na brojne smetnje poput:
– Bol u stomaku
– Kiselina u želucu
– Gorušica
– Zadah iz usta
– Mučnina
– Povraćanje
– Gastritis

Nadutost posle jela i osećaj da hrana ne može da se svari u želucu, težak osećaj posle masne hrane, problemi sa lučenjem žuči i žučnom kesicom, zatvor, hroničan zatvor, lenja creva tj. usporeno kretanje hrane kroz creva.
Savremeni tempo života zanemaruje fiziološke potrebe organizma za ishranom u istim terminima, raznovrsnom hranom, kuvanim jelima, adekvatnim unosom biljnih vlakana…
Kao posledica tih okolnosti, sistem organa za varenje sve je preopterećen nekvalitetnim, neurednim i/ili preobilnim obrocima, teškom i masnom hranom, preteranom upotrebom brze hrane, jedenjem s nogu (pri čemu se hrana ne sažvaće dovoljno), nedovoljnim unosom voća i povrća (biljnih vlakana), preobilnim konzumiranjem gaziranih sokova, alkohola, začina, kafe i cigareta… Štetno dejstvo stresa koji nas dodatno opterećuje često se može ispoljiti upravo na želudačnoj sluznici razvojem čira na želucu i gastritisa- pojačane kiselosti želudačnog soka.

Alergije na hranu

Uzroci stomačnih tegoba mogu biti i gljivične infekcije, netolerancija laktoze iz mleka, preosetljivost na gluten i druge vrste alergija na hranu. Alergije na hranu se mogu ispitati eliminacionim djetama, tj. ako se na izvestan period prestane uzimati određena namirnica ili grupa namirnica.

Gastritis – povećana kiselost

U želucu nastaje kao posledica pojačane sekrecije želudačne kiseline, a to je jedna od predispozicija za razvoj gastritisa i čira na želucu. Gastritis je posledica nespecifične upale želudačne sluznice, koja nastaje pod dejstvom kiseline, kad se ošteti zaštitni sloj sluznice. Do oštećenja zaštitnog sloja sluznice dolazi pod uticajem lekova (aspirin, brufen, diklofen, kortikosteroidi…), kafe, stresa, infekcije izazvane bakterijom Helicobacter pylori…
Na taj način se stvara mogućnost da jaka kiselina (hlorovodonična kiselina), koja je prisutna u želucu da obezbedi varenje, počne da razara sam želudac. Simptomi gastritisa su pečenje u gornjem delu stomaka, mučnina, gubitak apetita… Akutni gastritis se javlja iznenada i ispoljava se mučninom i pečenjem u stomaku, dok se hronični gastritis razvija postepeno tokom vremena i manifestuje se kao tup bol, osećaj naduvenosti i gubitak apetita već posle prvih nekoliko zalogaja hrane. Gastritis i upale želudačne sluznice mogu dalje da se razviju u čir na želucu, pa zato treba na vreme povesti računa.
Najčešće primenjivan lek kod ove vrste tegoba je Ranisan (ranitidin), a koriste se i Famotidin, Quamatel. Ovi lekovi utiču na smanjenje kiselosti želuca, i to na taj način što sprečavaju njeno izlučivanje. Oni ne omogućavaju zanavljanje zaštitnog mukoznog sloja, koji oblaže želudac i sprečava da ga kiselina ošteti. Noviji lekovi sprečavaju lučenje kiseline, ali ni oni ne stimulišu zanavljanje oštećenog zaštitnog sloja.
Slatki koren, astragalus i beli slez sadrže sluzne materije, koje doprinose oblaganju želuca i zaštiti od agresivnog dejstva kiseline. Slatki koren, sem protektivnog ima i protivupalno dejstvo, pa smanjuje upalu već oštećene sluznice i omogućava njenu regeneraciju. Čaj od nane i kamilice deluje umirujuće, smanjuje grčeve i napetost, stimuliše varenje i smanjuje bol u želucu i crevima. Takođe se tradicionalno koriste za razne upalne procese organa digestivnog trakta.
Ako imate problema sa pojačanim lučenjem kiseline, nemojte žvakati žvake suviše dugo. Prilikom žvakanja luči se želudačna kiselina, koja može oštetiti prazan želudac. Najbolje je žvaku primenjivati kratko posle jela, ako je koristite u cilju očuvanja zdravlja zuba. Izbegavajte sirovo povrće, koje mehanički nadražuje sluznicu, a koristite povrće obareno, usitnjeno ili kao pire.

Čir na želucu

Kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu javlja se ravnomeran bol, koji se javlja u razmacima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu bol se javlja 2-3 sata posle jela. Može se javiti na prazan želudac, a smiruje se uzimanjem hrane. Ako se čir nalazi na želudačnoj sluznici bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Javljaju se i: slabljenje apetita, nadutost, težak osećaj u crevima, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Nemačka komisija E je odobrila upotrebu slatkog korena kod čira na želucu i dvanestopalačnom crevu.Kantarion je tradicionalni lek za čir na želucu, jer stimuliše zarastanje čira. Ukoliko dolazi do pojave krvi u stolici ili se povraća krvavi sadržaj, neophodan je detaljan pregled i terapija, da se spreči unutrašnje krvarenje.

Bol na želucu

Bol se javlja kao prateća pojava u većini poremećaja digestivnog sistema. Nana, kamilica, komorač, anis u vidu čaja ili njihova etarska ulja deluju na opuštanje mišića creva i želuca, na taj način smanjuju grčeve i bol.

Loše varenje

Ako je loše varenje posledica nedovoljnog stvaranja enzima koji razgrađuju hranu, nadoknada pankreasnih enzima može biti od koristi. Enzimi koji vare hranu dele se na one koji vare šećere , proteine i lipide-masti. Enzimi papaje i ananasa-bromelin služe za razgradnju proteina. Gorke materije iz pelina, hajdučke trave, kičice, lincure… utiču na lučenje “crevnih sokova” tj. enzima koji omogućavaju varenje. Uloga aperitiva koji su na bazi ovih biljaka i jeste da pospeši varenje pred obrok (npr. Pelinkovac, Švedenbiter). Kod poremećaja varenja koriste se kombinacije čajeva nane, kamilice, matičnjaka, hajdučke trave, pelina, lincure… U nedostatku žučnih soli i enzima lipaza dolazi do otežanog varenja masti. Usled stresa može doći do zastoja u radu creva, pri čemu dolazi do bolova u želucu, nadutosti, lošeg varenja…
Crevna peristaltika (rad creva) se može stimulisati kretanjem, masažom, unosom dovoljne količine tečnosti. Određeni simptomi u digestivnom traktu mogu nastati kao neželjena dejstva lekova, a većina lekova može biti nepodnošljiva za osobe sa osetljivim crevnim putevima. Jedan preparat koji se primenjuje u terapiji zastoja u varenju (Iberogast), na tržištu Nemačke već dugi niz godina, sadrži sledeće komponente: angelika, kim, rusomača, slatki koren, kamilica, matičnjak, nana, šareni čkalj, slačica.

Nadutost želuca

Nadutost je subjektivan osećaj da su stomak i creva uvećani, a nastaje kao posledica povećanog unosa tečnosti, povećanog stvaranja crevnih gasova, opstrukcije creva, uvećanih unutrašnjih organa, masnih naslaga, razvoja tumora u digestivnom sistemu… Povećana nadutost usled stvaranja crevnih gasova nastaje kao posledica: povećanog broja crevnih bakterija, povećanog unosa šećera, lošeg varenja ili loše apsorpcije šećera… Određene vrste voća i povrća sadrže šećere koje ljudski organizam slabo vari, ali ih razgrađuju crevne bakterije npr, pasulj, kupus, luk, šargarepa, banana, kajsija, proizvodi od celog zrna pšenice (integralni)… U slučaju stalnih tegoba digestivnog trakta neophodno je sprovesti detaljan pregled da se utvrdi pravi uzrok i sprovede adekvatno lečenje. U slučaju fizičke opstrukcije creva, potrebna je hirurška intervencija da se ponovo uspostavi prohodnost crevnih puteva. Kod nadutosti mogu se koristiti nana, kamilica, končara, komorač, anis, cimet, za rasterećenje creva.

Mučnina

Mučnina uključuje neprijatan osećaj u želucu, odbojnost prema jelu, a može da se razvije u nagon za povraćanje. Đumbir deluje na smanjenje mučnine i nagona za povraćanje, koristi se kod bolesti putovanja, a u nekim slučajevima i kod mučnine u toku trudnoće.

Zatvor

Kod zatvora je potrebno unositi dovoljne količine tečnosti, kretati se, da bi se pospešila peristaltika, jesti voće i povrće, kao i proizvode od celog zrna, jer su bogati biljnim vlaknima. Biljna vlakna imaju sposobnost da bubre u crevima, vrše pritisak na zidove creva i time stimulišu prirodni refleks pražnjenja. Kod akutnih (trenutnih) zatvora se mogu koristiti čaj sene ili krušine, koji deluju iritirajuće na creva i tako stimulišu pražnjenje. Ipak ne treba ih stalno koristiti, jer dovode do povećanog gubitka kalijuma, a nedostatak kalijuma u organizmu može biti štetan jer utiče na poremećaje u radu srca, slabost mišića… Preporučuje se upotreba maximalno 2-3 nedelje. Dugotrajna primena dovodi do gubitka prirodnog refleksa pražnjenja creva i tzv.“lenjosti creva“. Ne treba da se primenjuju kod dece mlađe od 12 godina, kod trudnica i dojilja, kod čireva i upala organa digestivnog trakta. Kao neželjeni efekti javljaju se bolni grčevi, i to je znak da je uneta prevelika količina ovih laksativa.
Usled poremećaja u crevnoj flori može doći do razvoja dijareje (proliva). One mogu biti prouzrokovane nekim vrstama hrane, infekcijama virusima, bakterijama i parazitima, upalnim procesima u crevima… Probiotske bakterije su „dobre bakterije“ koje naseljavaju prirodnu crevnu floru. Probiotici omogućavaju uspostavljanje poremećene crevne flore.

Lekovito bilje koje se koristi u terapiji oboljenja digestivnog sistema:

bilj

>Povećana kiselost želudačnog soka, gorušica- končara, Slatki koren, beli slez, kamilica
>Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritis- Slatki koren, kantarion, beli slez, astragalus
>Zastoj hrane, loše varenje, posle teških obroka- enzimi papaje, anis, gencijana, hajdučka trava, pelin (švedenbiter), artičoka
>Nadutost, gasovi, loša probava- nana, kamilica, končara, komorač, anis, cimet…
>Bol u želucu- nana, komorač, anis
>Mučnina, povraćanje- đumbir, kamilica, nana
>Zatvor- sena, krušina (samo u akutnim stanjima)
>Hroničan zatvor- biljna vlakna, suve šljive, smokve, seme lana
>Dijareja (proliv)- list dunje, petrovac, zeleni i crni čaj, kora hrasta, probiotici
>Oboljenja jetre i žučnih puteva- artičoka, maslačak, šareni čkalj (silimarin)
>Uključite se u diskusiju na forumu-ŽELUDAC, VARENJE

 

 

Komentari
Loading...