Šta uzrokuje osetljivosti zuba?

Prekomerno korišćenje tečnosti  za ispiranje usta

Ako tečnost za usta koristite više od 2 puta dnevno, povećavate rizik od nastanka osetljivih zuba. Tečnost za usta je kiselina i već osetljive zube može učiniti još osetljivijima. Posavetujte se sa svojim stomatologom o korišćenju tečnosti za usta koja će imati blago delovanje.

osetljivost zuba

Konzumiranje kisele hrane

Prekomerno uživanje u kiselim namirnicama i pićima može oštetiti caklinu koja štiti zube. Konzumiranje kiselih namirnica svedite na minimum, naročito ako imate osetljive zube ili ublažite delovanje kriškom sira ili čašom mleka.

Izbeljivanje zuba i neke paste za zube

Svi želimo bele zube, ali za neke osobe postupak izbeljivanja ili paste za zube koje sadrže peroksid nisu najbolji izbor. Osetljivost zuba je privremena i nestat će čim prestanete koristiti proizvode s peroksidom.

Povlačenje zubnog mesa

Koren zuba sadrži hiljada cevčica koje vode do živaca. Koren je prekriven zubnim mesom i na taj način zaštićen. Ako patite od bolesti desni, zubno meso se počinje povlačiti, a koren postaje izložen svim faktorima. Povlačenje zubnog mesa je ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva terapiju.

Pregrubo četkanje zuba

Mislite da ćete grubljim pranjem zuba bolje očistiti zube? Razmislite ponovno. Pregrubo četkanje zuba može uzrokovati povlačenje desni i oštećenje cakline. Prvo što morate pokušati nakon što osetite da su vam zubi osetljivi je nežnije četkanje.

Popravci zuba

Zvuči nepravedno, ali popravak zuba može uzrokovati osetljivost zuba. Čišćenje kamenca, menjanje plombe ili krunice može uzrokovati privremenu osetljivost zuba. Ako ste zabrinuti, svakako porazgovarajte sa stomatologom pre samog zahvata.

Puknuća zuba

Grickanjem leda ili tvrdih bombona možete uzrokovati puknuće zuba. Jednom kada zub pukne, živac postaje izložen raznim faktorima i potrebno ga je zaštititi. Puknuća mogu uzrokovati nakupljanje bakterija unutar zuba, što vodi ozbiljnoj upali i jakom bolu.

Škrgutanje zubima

Caklina je najčvršća stvar u vašem telu, ali nije toliko čvrsta da izdrži svakodnevno škrgutanje zubima. Tokom vremena će se oštetiti i živci će postati izloženi spoljašnim faktorima. Zaštita za zube, promene životnih navika i prehrane mogu pomoći u prestanku s ovom navikom.

Propadanje zuba

Propadanjem zuba dolazi do niza zdravstvenih problema, a osetljivost zuba je gotovo uvek prvi simptom. Dobra higijena usne duplje i redovni odlasci stomatologu mogu sprečiti propadanje zuba i održati zube zdravima.

 

 

Komentari
Loading...