Što trebamo znati o maslinovom ulju?

Možda mislite da sve već znate o maslinovom ulju, ali ova namirnica, čudesnog delovanja na celokupni organizam, je puno kompleksnija nego što se mislili.

mass

Maslinovo ulje pripada skupini najčešće korišćenih namirnica u svetu. Sve veći broj ljudi obraća pažnju na zdravlje celokupnog organizma i započinje sa svakodnevnom upotrebom maslinovog ulja u pripremi jela.

Maslinovo ulje je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Njegova antioksidacijska svojstva će smanjiti vrednost slobodnih radikala u telu i rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i hronične upale.

Ipak, maslinovo ulje ne mora uvek biti odlično za vaše zdravlje. Takođe, maslinovo ulje je još uvek predmet velikog broja istraživanja i naučnici i dalje istražuju njegova svojstva pod različitim okolnostima.

Donosimo vam 4 mita o maslinovom ulju u koja se dugo verovalo, a istraživanja su pokazala da na njih možete odmah zaboraviti.

Mit: ulje iz supermarketa je sveže

Velika količina ulja, koju vidite na policama obližnjeg supermarketa, je stara i do 3 godine. Za razliku od vina, maslinovo ulje ne postaje bolje starenjem.

S vremenom se smanjuje vrednost lekovitih materija koje se nalaze u sveže isceđenom maslinovom ulju. Kupujte ulja koja na ambalaži sadrže i vreme proizvodnje, ne samo rok isticanja proizvoda.

Mit: najbolja ulja koristite za salate…

…a trebali biste kuvati na jeftinim i manje kvalitetnim uljima. Ovaj savet je svima poznat i potpuno netačan. Sveže, visokokvalitetno ulje bolje podnosi visoku temperaturu, stoga je uvek bolji izbor za kuvanje.

Maslinovo ulje, za razliku od ekstra devičanskog maslinovog ulja, jako dobro podnosi visoku temperaturu, zbog čega ga trebate što češće koristite u pripremi jela.

Mit: maslinovo ulje možete odložiti bilo gde

Maslinovo ulje oksidira na svetlosti. Najbolje bi bilo da ga odložite na suvo i tamno mesto na sobnoj temperaturi.

Kada maslinovo ulje počne oksidirati, ono počne gubiti svoja lekovita svojstva i postaje sve osim zdravog dodatka vašim jelima.

Mit: dijetno maslinovo ulje ima manje kalorija

Dijetno nije dobar izbor kada su ulja u pitanju. Dijetno ne podrazumeva manju količinu kalorija, već blaži ukus.

Maslinovo ulje ima neobičan ukus koji ne odgovara velikom broju ljudi. Ako njegov ukus ni vama ne odgovara, nemojte kupovati dijetno maslinovo ulje, već ga koristite kao dodatak varivima ili supama.

Komentari
Loading...