Šta nam uzrokuje probavne smetnje?

Pržena hrana uzrokuje proliv

nnn

Pržena hrana obiluje mastima i povećava rizik od nastanka proliva. Masno meso, prevelika količina maslaca i kremasti deserti takođe mogu uzrokovati proliv. Hranu pripremajte na roštilju, žaru ili je kuvajte.

Citrusi uzrokuju crevne smetnje

Obiluju vlaknima, stoga može uzrokovati crevne smetnje kod nekih osoba. Pripazite na unos narandža , grejp i ostale vrste citrastog voća ako ste primetili da svaki put nakon njihovog konzumiranja imate crevne tegobe.

Veštački zaslađivači uzrokuju proliv i grčeve

Mnogi proizvodi, naročito oni s deklaracijom bez šećera, imaju sorbitol, za kojeg je dokazano da može uzrokovati proliv i grčeve. Više od 50 grama sorbitola dnevno može uznemiriti probavu. Glavni razlog je to što telo ne može razgraditi sorbitol.

Vlakna uzrokuju gasove i nadutost

Namirnice, koje obiluju vlaknima, kao što su žitarice i neke vrste povrća, su odlične za probavu. Ipak, pripazite na njihov unos jer probavni sistem može imati poteškoća u razgradnji vlakana. Tada dolazi do gasova i nadutosti. Važno je da unos vlakana postepeno povećavate.

Mahunarke uzrokuju gasove i grčeve

Mahunarke sadrže šećer koji telo teško razgrađuje, zbog čega dolazi do pojave gasova i grčeva. Ljudsko telo ima premalo enzima za razgradnju šećera, a bakterije u probavnom sistemu će višak šećera oslobađati putem gasova. Potopite mahunarke najmanje 4 sata kako bi smanjili vrednost šećera.

Kupusnjače uzrokuju gasove i uznemiravaju creva

Kupus, brokoli i slično povrće  sadrži nerazgradivu vrstu šećera koji nalazimo i u mahunarkama. Visoka vrednost vlakana takođe otežava razgradnju. Prokuvavanje ovog povrća može značajno pomoći.

Fruktoza uzrokuje proliv, nadutost i grčeve

Namirnice zaslađene fruktozom (voćni sokovi, bomboni, gazirani sokovi) mogu kod nekih osoba uzrokovati nadutost, proliv, grčeve i druge probavne smetnje.

Začinjena hrana uzrokuje žgaravicu

Neke osobe nakon konzumiranja začinjene hrane imaju žgaravicu, naročito ako je reč o obilnom obroku. Neka istraživanja su pokazala da kapsaicin, sastojak ljutih papričica, može uzrokovati žgaravicu.

Mlečni proizvodi uzrokuju probavne smetnje

Ovo vredi samo za osobe koje su netolerantne na laktozu. Mlečni proizvodi mogu uzrokovati nadutost, gasove i ostale probavne smetnje. Manjak enzima laktoze, koji je zaslužan za razgradnju laktoze, je glavni uzročnik netolerancije na laktozu.

Pepermint uzrokuje žgaravicu

Iako zvuči osvežavajuće, pepermint može opustiti mišiće želudca i jednjaka. Tada dolazi do vraćanja želudčanog sadržaja i žgaravice. Ostali uzročnici mogu biti čokolada i kafa. Stručnjaci savetuju da obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na konzumiranje ovih namirnica kako biste mogli prepoznati koje namirnice vam odgovaraju, a koje ne.

 

 

Komentari
Loading...