Stigla je vakcina koja leči HIV!

Tri kanadske bebe oslobođene su pretnji da jednog dana obole od side, tako što im je odmah po rođenju ubrizgana revolucionarna vakcina koja je njihovu krv u potpunosti očistila od virusa HIV-a

Vakcina-protiv-side-sida

Odlične vesti za sve žene koje su zaražene HIV-om! One više ne moraju da se odriču majčinstva iz straha da će opaku bolest prilikom porođaja preneti na svoju bebu. Sada postoji vakcina koja, ako se detetu ubrizga u prvim satima nakon rođenja, ima moć da izbaci virus iz tela i bebi omogući da ima dug i pre svega zdrav život.

Doduše, kanadski naučnici ne žele još uvek da stopostotnom sigurnošću kažu da je ovo lek, jer je potrebno da se vidi šta će se dešavati s ovim bebama u godinama koje dolaze i da se vidi da li je neophodno da budu na antiviralnim lekovima sve vreme.

Vakcinacija-bebe-beba
Detaljnije informacije o dejstvu nove vakcine biće predstavljene na konferenciji koja će u drugoj polovini jula biti održana u Melburnu.

– Oduševljeni smo što ovi mališani nemaju nikakvih tragova virusa u svom organizmu. U ovom trenutku nismo sigurni da li su deca u potpunosti izlečena. Jedini način da se to proveri jeste da se pacijenti redovno prate da bi se videlo da li će se virus s vremenom ponovo pojaviti u krvi – rekla je Šeron Lein, glavni organizator konferencije AIDS 2014.

Tan2014-1-27_231937386_1
– Takođe se nadamo da bi ova koktel-vakcina, koja se sastoji od tri antiretroviralna leka, mogla da pomogne i odraslim ljudima, ali samo ako im se ubrizga neposredno nakon što su došli u kontakt sa zaraženom osobom – poručila je ona.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Komentari
Loading...