Generic filters
Exact matches only

Štetnosti klima uređaja po ljudsko zdravlje (VIDEO)

Štetnosti klima uređaja! Kod ovako visokih vrućina nemoguće je napraviti jedan korak bez da se kompletno preznojite, a tuširanje od po nekoliko puta dnevno se podrazumeva.

 

I sigurni smo da, baš kao i većina, tako i vi jedva čekate da uđete u rashlađenu prostoriju, a klimu, verovatno, koristite i kod kuće i na poslu.

Da stvar bude gora, čak ni noću temperatura nije mnogo niža u odnosu na onu dnevnu, pa tako mnogi ostavljaju uključene klima-uređaje i dok spavaju.

Međutim, postavlja se pitanje da li to može da ima negativan uticaj na zdravlje.

Stručnjak Mark Redik, koji je i jedan od autora knjige “Sleep Advisor”, kaže da korišćenje klima-uređaja baš i nije najbolja moguća opcija dok spavamo.

Prema njegovim rečima, to može da bude loše za one ljude koji pate od astme, a ovo se odnosi i na korišćenje ventilatora za vreme spavanja.

“Mnogim ljudima ventilator, posebno onaj na plafonu, pomaže da zaspu, ali to uopšte nije dobro jer može da izazove alergijski napad i suvoću očiju”, kaže on.

 

Ovo, naravno, važi i za korišćenje klima-uređaja tokom noći, pa je Markov savet da pre spavanja dobro rashladite prostoriju, a da zatim klimu isključite, ili da je ostavite isključenu u drugoj prostoriji.

Stručnjak podseća da, pored alergijskih napada i problema sa suvim očima i sluzokožom nosa, mogu da se jave i drugi problemi, kao što su ukočenost i bol u leđima.

 

Naravno, važno je i da redovno čistite klima-uređaje i ventilatore, a jedna od stvari na koju ovaj stručnjak upozorava jeste i suva koža kao posledica konstantnog korišćenja klime.

“Kada taj vazduh duva na vas dugo i često, koža se suši. Losion i kreme će pomoći, ali ne ako ovo postane navika tokom celog leta”, objasnio je on.

Umesto klima-uređaja i ventilatora, stručnjaci savetuju sledeće:

“Namestite žaluzine, navucite zavese, ali gledajte da imate neke obojene, jer će tamne boje privući toplotu.

Tuširajte se često i hidrirajte se hladnom vodom.

Izbegavajte alkohol, kofein i napitke s visokom koncentracijom šećera”, savet je stručnjaka.

Foto pexels
Komentari
Loading...