Šta vam usporava, a šta ubrzava metabolizam

Mnogi ljudi koji pokušavaju smršati usporavaju metabolizam a da toga nisu ni svesni. Prepoznajete li se u nekima od navedenih ponašanja? Vreme je za promene, a samim tim i uspešnije mršavljenje.

metaa

Redovno vežbate i zdravo se hranite, ali rezultati se nikako ne vide? Takva se situacija događa znatno češće nego što mislite, a glavni je razlog tzv. spor metabolizam. Šta ga usporava, a šta ubrzava? O svemu tome piše stručnjak Lauren Slayton u svojoj knjizi ‘The Little Book of Thin’.

Ne pijete dovoljno vode

‘Telo vam treba tečnost kako bi moglo obavljati sve potrebne funkcije’, ističe Slayton. Kada te funkcije ne obavlja dobro, ne može se dogoditi ni sagorevanje kalorija. Dakle, voda je nužna za ubrzavanje metabolizma.Ali vodite računa o tome da to bude hladna voda, jer je učinkovitija.

Ne uzimate vitamin D

Kada ne uzimate dovoljno vitamina D, sporije mršate, a apetit se povećava. Budući da je teško uzeti dovoljne količine vitamina D iz hrane, važno ga je uzimati kao dodatak ishrani.

Imate naviku da jedete kasno uveče

Redovna ishrana koja podrazumeva doručak, ručak, večeru te dva međuobroka, posebno je važna za normalno funkcionisanje metabolizma. Ako ste osoba koja ne može izdržati pa posle 22 sata posežete za hranom – čak i zdravom – činite sebi loše. Ako želite brz metabolizam, toga se obavezno morate odreći. Slayton savetuje da bi  bilo dobro bar 12 sati ne unositi nikakvu hranu u sebe. To se odnosi na noćne sate i deo jutarnjih.

Odrekli ste se kofeina

Kofein ima negativnu reputaciju i zaista nije dobro preterivati s njim, ali slobodno popijte šoljicu kafe ujutru. Zašto? Kofein, tumači Slayton, u određenoj meri ubrzava sagorevanje kalorija. Dakle, ako želite brži metabolizam, tu i tamo počastite se šoljicom kafe ili čaja, ali pripazite da ne preterujete.

Loše spavate

Kasno odlaženje na spavanje, prekinut san, neudoban krevet, dugo spavanje ujutru… Sve to ulazi u kategoriju nekvalitetnog sna, a takav san usporava metabolizam. Već je nekoliko istraživanja pokazalo da nekvalitetan san remeti hormonalnu ravnotežu u telu te podstiče jačanje apetita. Rezultat je gojenje. Dakle, organizujte život tako da svakoga dana možete odspavati oko osam sati i to tokom noći. Idealno je da idete spavat između 22 i 23 sata.

Neprestano ste pod stresom

Stres nije samo neprijatan, on je i poguban za metabolizam. Naime, stres izaziva lučenje hormona kortizola. Kada se aktivira otpuštanje tog hormona u organizmu, telo počinje skladištiti masnoće i na neki način miruje, ne obavlja svoje funkcije. Sve to dovodi do usporavanja metabolizma. Ako je to kod vas slučaj, obavezno počnite praktikovati vežbe opuštanja, meditirajte, šetajte  u prirodi, odnosno učinite sve ono što vas opušta .

Komentari
Loading...