Šta uzrokuje stalni umor?

Ako neprestano zevate i osećate se iscrpljeno, možda imate problem sa malokrvnošću, štitnom žlezdom, alergijama, ili ste preterali sa kofeinom.Neobjašnjiv umor najčešće nije znak neke ozbiljne bolesti, već samo posledica preopterećenosti ili manjka sna. Ali, ako takav umor traje duže od jedne nedelje, iako noću spavate sedam ili osam sati pravilno se hranite, o potencijalnim zdravstvenim problemima trebalo bi ipak porazgovarati sa lekarom.

hronicni-umor

Stručnjaci smatraju da je umor posledica složenih procesa u nervnom sistemu, mozgu, kičmenoj moždini i nervima, koji su još uvek uglavnom nepoznati i nedovoljno istraženi. Nezdrav način života koji podrazumeva ishranu siromašnu vitaminima, nekretanje i preopterećenost poslom, dovodi do toga da se mnogi ljudi osećaju iscrpljeno, malaksalo i bezvoljno. Postoje i oni koji se trude zadržati zdrave navike i osiguravati svom telu dovoljno odmora i relaksacije, ali se ipak osećaju iscrpljeno. Zašto? U pojedinim slučajevima umor može biti signal za neke druge, skrivene zdravstvene probleme poput anemije, hipotireoze, alergija ili srčanih tegoba.

Ako ste žena, obilno krvarite tokom menstruacije ili ste se nedavno porodili, te neprestano zevate i umorni ste, možda patite od anemije, vodećeg uzroka umora kod žena. Manjak gvožđa u krvi kao posledicu ima smanjenu opskrbljenost tela kiseonikom zbog čega, između ostalog, imate stalnu potrebu za zevanjem i osećate umor. Dobra vest je da uz promene životnih navika i odgovarajuću terapiju anemija može nestati već za oko 30 dana. U apotekama možete naći niz prirodnih preparata koji se preporučuju kao terapija za anemiju, ali se mogu koristiti i preventivno kao dodatak ishrani. Većina tih preparata sadrži prirodno gvožđe i napravljeni su na bazi cvekle, šargarepe, celera i drugog povrća bogatog gvožđem.

Iako fizička aktivnost iscrpljuje, kretanje je jedna od najkorisnijih metoda u borbi protiv umora. Hodanje dva puta dnevno po 30 minuta na svežem vazduhu i suncu pomoći će vam da se osećate odlično, jer reguliše raspoloženje i troši 80 % masnoća koje ste uneli u organizam.

Ukoliko se vaš umor iskazuje usporenim kretanjem, promenljivim raspoloženjem i laganom depresijom, svakako bi trebalo otići na pregled štitne žlezde. Hipotireoza je stanje pri kojem štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, a to se očituje usporavanjem telesnih i mentalnih funkcija. Umor, tromost, teškoće u koncentraciji, usporenost u kretanju i govoru i nepodnošenje hladnoće, sve su to opšti simptomi hipotireoze. Postoje još neki znakovi na temelju kojih možete posumnjati da li je reč o hipotireozi. Ona može izazvati i pojačano opadanje kose, zamagljen vid, promuklost, opstipaciju, povišen krvni pritisak i holesterol.
Lečenje hipotireoze podrazumeva doživotnu terapiju, a poboljšanja su vidljiva već dve nedelje nakon početka terapije.

U nekim slučajevima umor može da bude uzrokovan urinarnim infekcijama. Peckanje i često mokrenje znakovi su upozorenja, ali mnoge žene nose bakteriju u urinarnom sistemu, a da toga nisu svesne jer nemaju izražene simptome. Najbolje bi bilo jednom godišnje napraviti laboratorijske pretrage urina. Osobama koje imaju problema sa čestim urinarnim infekcijama preporučuje se, osim unošenja više tečnosti, kao dodatak ishrani uzimanje proizvoda na bazi brusnice. Ako je vaš umor posledica urinarnih infekcija, uz odgovarajuću terapiju, osećaj iscrpljenosti mogao bi nestati već za nedelju dana ili pre.

Iako mnogi kada osete umor, posežu za kafom ili drugim kofeinskim napicima kako bi brzo podigli energiju, previše kofeina može uzrokovati suprotno delovanje, odnosno povećati osećaj umora. Probajte izbaciti kofein iz ishrane, ali ne samo kafu nego i gazirana pića, čaj i čokoladu.

Ukoliko se nakon svake fizičke aktivnosti osećate iscrpljeno i teško dišete, to može upućivati na probleme sa srcem. Ipak, ne paničite jer u većini slučajeva umor nije prvi znak problema sa srcem. Vrlo je čest uzrok iscrpljenosti i poremećaj spavanja koji se očituje u poteškoćama pri disanju tokom spavanja, pa i njegovim potpunim prestankom. Svaki put kad se disajni putevi suze ili blokiraju, osoba se budi, čime ponovo uspostavlja prohodnost tih kanala. Ali, svaki prestanak disanja remeti ciklus spavanja, a to često noćno buđenje uzrokuje hroničan umor tokom dana.

Dok neke namirnice podstiču energiju, druge čine suprotno. Pospanost i neobjašnjiv umor mogu biti i posledica alergije ili intolerancije na određenu vrstu hrane. Alergije je relativno lako utvrditi, jer se očituju vidljivim simptomima kao što je kožni osip. Intolerancija na hranu predstavlja preosetljivost na određene namirnice i aditive u njima, vrlo često bez vidljivijih znakova upozorenja, zbog čega osobe osećaju posledice, pa i umor, ali ih pogrešno pripisuju drugim uzrocima. Test intolerancije na hranu otkriva na koje je namirnice osoba preosetljiva i što treba izbaciti iz svakodnevne ishrane. Vrlo brzo, uz izbegavanje određenih namirnica, nestaje i osećaj umora, ali i druge tegobe.

Neprestano osećate odbojnost prema svim sadržajima koji vas okružuju, ne možete se koncentrisati na jednu stvar ili problem, već vam je pažnja rasuta na više strana, a ništa vas u potpunosti ne zadovoljava. Osećate se umorno, a zapravo ne radite ništa iscrpljujuće. Možda je vreme da ostavite daljinski upravljač, isključite kompjuter i posvetite se prijateljima i novim aktivnostima koje će vas trgnuti iz apatije u koju ste zapali.

Komentari
Loading...