Generic filters
Exact matches only

Šta uzrokuje bol u glavi nakon treninga i kako ga se rešiti

U teretani ste usred intenzivne vežbe – ili ste je upravo završili – i odjednom vam se odnekud pojavi užasna glavobolja.

 

Borac u vama govori vam da bi trebalo da je ignorišete i nastavite s treniranjem, ali bol je tvrdoglav i ne popušta. Šta vam se zapravo dešava?

Glavobolja zbog napora

Ova vrsta bola u glavi poznata je kao glavobolja zbog napora ili primarna glavobolja tokom vežbanja, a nju pokreće – pretpostavljate – naporna fizička aktivnost.

Iako glavobolje usled napora nisu toliko poznate koliko migrene ili glavobolje zbog stresa, one mogu biti jednako bolne a mogu da traju od pet minuta do 48 sati.

Ako redovno patite od glavobolje izazvane vežbanjem, a inače ste zdravi, evo šta lekari kažu da bi trebalo da radite:

Stanite i ohladite se: Glavobolja koja nastaje usled napora je način da vam telo kaže da ste se previše preopteretili i da je vreme da napravite pauzu.

 

Pronađite svoje okidače za ovu glavobolju i pokušajte da ih izbegnete: Dehidratacija, nedostatak sna, problemi s krvnim pritiskom, izbor hrane i pića (kao što su čokolada, alkohol, kofein) mogu da pokrenu ovu glavobolju.

Promenite svoju formulu vežbanja: Glavobolja zbog napora može biti prouzrokovana i malim greškama koje uradite tokom vežbanja.

Pokušajte s lekovima protiv bolova

Konsultujte se sa svojim lekarom: Ako bol u glavi nije toliko jak, ali imate problem s njim često i ne pomaže vam eliminisanje njegovih okidača, obratite se lekaru.

Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...