Šta sve leči list vinove loze

U listu vinove loze ima dosta vitamina C, E, A, K te B6, kao i niacina, gvožđa, vlakana, riboflavina, folata, kalcijuma, magnezijuma, bakra i mangana.

bbb

Protivupalno delovanje

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno delovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alzheimerova bolest, ali i artritisa, te bolesti probavnog sistema, poput Crohnove bolesti. Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogata protivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Hronična venska insuficijencija

Prema istraživanju sprovedenom 2010. na Odelu za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem kod bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom. To je stanje koje karakteriše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge otiču, što uzrokuje edem.

Ostale koristi

Lišće vinove loze koristi se i za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želučane bolove.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...