Šta svaka žena treba znati o vežbanju

Razmišljate o aerobiku ili odlasku u teretanu? Imajte na umu da biste trebali vežbati najmanje 2-3 puta nedeljno i voditi računa o ishrani. Trebate imati na umu štaje to što  trebate znati o vežbanju. Potrebno je isto tako voditi računa o ishrani. Savetuje se da nabavite dobre patike i odeću za vežbanje. Ne zaboravite torbu u kojoj ćete sve to nositi.

fit

Vežbanje prilagodite svom menstrualnom ciklusu

To nije nešto o čemu biste morali raspravljati u teretani, no ako ste u drugome delu menstrualnog ciklusa, to je odličan razlog za energično vežbanje na steperu. Studija s Adelaidskog sveučilišta u Australiji otkrila je da žene koje u to vreme vežbaju, kad su vrednosti estrogena i progesterona najviše, pretvaraju više masti u energiju, što dovodi do gubitka kilograma i manjeg umora nakon vežbanja.

Proverite željezo

Studija Sveučilišta Cornell u SAD-u otkrila je da je ženama s niskom vrednosti željeza u krvi – ali ne toliko niskom da bi  se svrstale među anemične – puno teže održati režim vežbanja nego ženama s normalnom vrednosti željeza.Posumnjate li da je to razlog zašto se lako umarate, odite svom lekaru opšte prakse, koji vam može ispisati dnevni dodatak ishrani od 100 mg željeza, što može udvostručiti vrednost izdržljivosti prilikom vežbanja kod žena koje imaju blagi nedostatak  željeza.

Upamtite da je reč o leku koji se izdaje na recept i koji treba uzimati samo uz savetovanje sa lekarom. Osim toga, dobri prehrambeni izvori željeza uključuju crveno meso i jaja. Ako uz obroke pijete sok od agruma, poboljšat ćete apsorpciju željeza iz hrane koja njime obiluje, kao što je pasulj ili zeleno lisnato povrće.

Ignorišite ogledala u teretanama

Arhitekti za unutrašnje uređenje prostora u teretane i slične klubove često postavljaju ogledala, misleći kako ćete se hteti gledati dok vežbate. To može biti korisno za praćenje tehnike izvođenja vežbi, no ako se gledate u ogledalo, to takođe može raditi protiv vas. Jedna je studija otkrila da su žene koje su vežbale ispred ogledala bile manje smirene i umornije, za razliku od onih koje su vežbale bez ogledala.

Izbegavajte programe vežbanja poznatih osoba

Ako ste ikada kupili videokasetu ili DVD s programom vežbanja, jeste li izabrali onaj s nekom poznatom osobom? Stručnjaci smatraju da super vitke manekenke savršenog mišićnog tonusa koje predstavljaju taj program u stvari mogu negativno uticati na vašu motivaciju, rušeći vam samopouzdanje u postizanju ciljeva vežbanja. Zašto?

Zato što one na oko pojačavaju prividno nepremostiv jaz između boginja vežbanja i “stvarnih” žena. Ako želite  program vežbanja na DVDu ili u teretani, trebali biste potražiti učitelja s kojim se osećate opušteni. Pronađite nekoga ko poseduje znanje o pravilnom izvođenju vežbi i kome je, kao i svima nama ostalima, neophodno vežbanje kako bi izgledao najbolje što može.

Možete ujedno biti i zdravi i teški

Mnoge žene misle kako su preteške da bi vežbanjem osetile ikakvo poboljšanje; druge se obeshrabre kad ne vide značajan gubitak kilograma nakon prve nedelje vežbanja. Najveće poboljšenje koje se postiže vežbanjem jest očuvanje zdravlja srca. A istraživanja pokazuju da je glavni predznak srčane bolesti količina aktivnosti u vašem životu, a ne vaša težina.

 

 

 

Komentari
Loading...