Šta su to Kegelove vežbe?

Ginekolog Arnold Kegel tvorac je takozvanih kegelovih vežbi koje danas izvode žene širom sveta u cilju jačanja vaginalnih mišića.

mb

Izumeo je i Kelegov perineometar ili vaginalni manometar kojim se meri jačina mišića u karličnom delui tela.

Kako se izvode kegelove vežbe?

Kegelove vežbe su veoma jednostavne za izvođenje. Nisu vam potrebni nikakvi dodatni uređaju, vežbe nisu naporne ni bolne. Možete ih izvoditi bilo kad i bilo gde: na poslu, u šetnji, kod kuće, dok sedite ispred računara ili uživate gledajući televiziju. Možete ih čak izvoditi i sada dok ovo čitate. Drugi ne mogu da primete da ih radite, a vi sve vreme vežbate i jačate svoje vaginalne mišiće.

Izvođenje kegelovih vežbi podrazumeva stezanje i opuštanje pubokoksigealnog mišića, koji se nalazi u vagini. U pitanju je mišić koji žene stežu kada im se mokri.

Za početak stegnite mišić, držite ga stegnutog tri sekunde, a potom ga opustite. Napravite pauzu od pet sekundi, pa ponovite vežbu. Ponavljajte postupak pet puta, s tim što vremenom držite mišić duže stegnut ( preporučije se do deset sekundi najviše ). Ovako radite svaki dan, tri puta dnevno i za manje od dva meseca primetićete rezultate.

Dok izvodite kegelove vežbe dišite normalno, ne stežite druge mišiće. Ako ste primetile da vam se steže noga, stomačni mišići ili neki drugi deo tela, ne radite vežbu kako treba. Ukoliko ne možete da stegnete mišić koji treba, najbolje je da vežbu izvedete dok urinirate, pošto ćete tada biti opušteniji. Sednite na ve-ce šolju i zaustavljajte mlaz urina. Oko pravilnog izvođenja vežbe vam može pomoći i ginekolog. Kada odete na redovan pregled, izvedite par vežbi i zamolite ga da čisto proveri da li stežete mišić koji treba.
Kegelove vežbe su odlične i za žene koje ne mogu lako da dožive orgazam ali i za sprečavanje hemoroida
Preporuka za trudnice, i pre i posle porođaja.

Trudnice često imaju problem sa takozvanom stres inkontinencijom, odnosno nevoljnim mokrenjem. Ova pojava je češća što ste bliži porođaju. Beba u vašem stomaku priteže ostale organe u utrobi, uključujući i bešiku, pa će se desiti da vam ponekad nekoliko kapi urina izleti, bez vaše kontrole. Ovo svakako nije nešto što bi trebalo da perćutite svom ginekologu, a lekar će vam sigurno preporučiti kegelove vežbe.

Tokom trudnoće beba predstavlja dodatnu težinu u majčinoj utrobi, pa je poželjno da od početka trudnoće počnete sa ovim vežbama kako bi što spremnije dočekale poslednje mesece trudnoće kada beba oteža.

Nevoljno mokrenje se javlja nekad i nakon porođaja. Jeste da, kada se porodite, vaši vaginalni mišići sada trpe manju težinu, ali se mogu istegnuti, ako je recimo beba bila malo krupnija na porođaju ili ako ste se prebrzo porodili.

Opet naglašavamo da se u slučaju ovih problema obratite lekaru, jer nevoljno mokrenje može biti i uzrok infekcije, koja se ne leči kegelovim vežbama, već drugim vrstama terapije.

Baš kao što vaginalni mišići mogu oslabiti posle porođaja, slične stvari se dešavaju i posle ginekoloških operacija ili sličnih hirurških intervencija. Poznato je da kegelove vežbe zadržavaju hemoroide, sa kojima mnoge porodilje muče muku.
Posebno se preporučuju trudnicama, jer one najviše imaju problema sa nevoljnim mokrenjem

Kegelovim vežbama do orgazma.

Doktor Arnold Kegel izneo je 1952. interensantnu teoriju vezanu za njegove vežbe. Naime, dame, tj ispitanici koji su testirali ove vežbe prijavili su doktoru Kegelu da im se seksualni život znatno poboljšao otkako su se podvrgle njegovoj terapiji.

Tako je dr. Kegel došao do zaključka da njegove vežbe mogu raditi i dame koje imaju poteškoća da dožive orgazam tokom seksualnog odnosa. Osim što se lakše doživljava vrhunac, osećaj tokom seksa je jači i lepši.

I vaš partner će imati lepši doživljaj tokom vođenja ljubavi, jer ove vežbe čine da vaša vagina bude toplija, pošto se kegelovim vežbama povećava dotok krvi u ovom delu tela.

Kegelove vežbe za muškarce – za prostatu i dužu erekciju

Kegelove vežbe u mnogome mogu pomoći i muškarcima. Prvenstveno ako imaju problema sa prostatom i mokrenjem odnosno zadržavanjem urina. Baš kao i kod žena, redovno vežbanje poboljšaće seksualni potencijal i užitak i kod pripadnika jačeg pola, tako što će odložiti ejakulaciju i omogućiti vam lakšu erekciju.

Vežbajte na sličan način kao i dame. Dakle, opet naglašavamo niko ne vidi da vežbate i to možete činiti bilo kada i bilo gde. Potrebno je da zatežete, pa opustite pubične mišiće u nekoliko serija. Pubični mišići se nalaze između stidne i trtične kosti. Tri puta dnevno ih stežite i opuštajte po nekoliko puta. Za muškarce se preporučuje da ih stežu deset puta po pet sekundi i tako tri puta dnevno. Između svakog stiskanja napravite nekoliko sekundi pauze. Ne možete preterati sa ovim vežbama, ali kao što smo naglasili dovoljno je vežbati tri puta dnevno i nakon mesec i po dana osetićete rezultate.

Pubične mišiće možete lako pomešati sa drugim mišićima, recimo sa onim trbušnim. Da bi ste bili sigurni da stežete prave mišiće, predlažemo da malo vežbate dok urinirate, jer pubični mišići zapravo zadržavaju urin.

Sve u svemu kegelove vežbe su idealne, jer donose rezultate a ne uzimaju vam puno vremena. Na vama je samo da ih redovno primenjujete.

Komentari su zatvoreni..