Generic filters
Exact matches only

Šta su, kako se čuvaju i šta lečimo matičnim ćelijama

Dr Džihan Abazović, specijalista urgentne i regenerativne medicine – intervju za Zdravlje TV

Šta su to matične ćelije?

To su ćelije za koje mi smatramo da mogu da postanu bilo koja druga ćelija ili tkivo. One su filogenetski najmlađe i od njih se razvijaju sve ćelije i tkiva. Osim toga ispostavilo se da one mogu da doprinesu tako što daju neke specifične signale oštećenom ili bolesnom tkivu da se ono oporavi. Ukoliko je tkivo do te mere oštećeno, da ga što pre eliminišu i da eventualno omoguće drugom tkivu da tu prorasta, kako bi sve zajedno dovelo do restitucije tog organa ili tkiva.

Na koji način se matične ćelije mogu prikupiti i čuvati?

Postoji nekoliko vrsta matičnih ćelija – embrionalne, fetalne i adultne. Fetalne i embrionalne su one matične ćelije koje se prilikom rođenja deteta uzimaju i čuvaju.  Najčešće se čuvaju u stranim bankama, sa tendencijom da se u jednom trenutku, ako bude potrebe, iskoriste. Prednost tih ćelija je u tome što one još uvek nemaju imunološka svojstva, tako da se one mogu koristiti ne samo za davaoca nego i za članove porodice, pa čak možda i za nekog ko to nije. Sa druge strane, njihova jedina mana trenutno je što kod nas u regionu još uvek nemamo GMP standarde koje bi omogućili primenu takve terapije.

Adultne ćelije se danas sve više koriste i to bez izuzetka za sva oboljenja koja ne zahvataju matične ćelije. To konkretno znači da ako ste imali neku traumu, vaše matične ćelije su zdrave i mi odmah možemo da ih uzmemo i primenimo na oštećeno mesto. To se u Srbiji gotovo svakodnevno koristi kao terapija i uspešnost je dosta visoka.

Koje bolesti se mogu tretirati i lečiti matičnim ćelijama?

Širok je dijapazon bolesti koje se mogu lečiti na ovaj način. Danas se matične ćelije najviše primenjuju za ortopedske povrede. Zaista sam ponosan na naš tim koji je u tom segmentu, regeneracije hrskavice pre svega, jedan od vodećih u Evropi. Postavili smo standarde i procedure koje se koriste od strane drugih evropskih instutucija. Takođe od nedavno smo počeli primenu matičnih ćelija i kod dece sa cerebralnom paralizom kao i sa autizmom. Sa određenim procentom uspeha na ovaj način lečimo i lezije kičmene moždine, što je vrlo delikatan proces.Trenutno je u poslednjoj fazi prijave, studija koja se tiče lečenja dijabetesa tipa jedan. Koristimo dosta matične ćelije i u reproduktivnom zdravlju, odnosno kod pacijentkinja kod kojih iz nekih razloga jajnici ne stimulišu dovoljno hormona. U perspektivi planiramo da sa timom neurologa ovakvu metodu upotrebimo za lečenje multipla skleroze.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

Autor: Atlas Klinika Foto: Atlas klinika

Komentari
Loading...