Šta se može dogoditi ako često jedete mesne prerađevine

Mesne prerađevine, poput viršli, kobasica ili salama, pune su kalorija, masnoća i soli. Redovnim konzumiranjem (što znači nekoliko puta nedeljno), dovodite se u rizik od razvoja gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

medf

Sigurno ste već čuli da mesne prerađevine nisu dobre za vas, ali opasnost ćete najbolje shvatiti kada saznate koliko su zapravo nezdrave. Mesne prerađevine odnose se na sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i hemijske obrade kojima im se produžuje rok trajanja.

1. Gojaznost

Mesne prerađevine pune su soli, kalorija i masnoća. Previše soli u vašem telu dovodi do zadržavanja vode i nadutosti. Još ćete više soli i masnoće uneti u sebe ako ih jedete u sendviču, s puno sira, majoneze i sličnih dodataka.

Još jedan problem s mesnim prerađevinama i unosom puno soli i masnoće jest što vam usporava sistem i čini vas tromima, pa ćete umesto da se prošetate i bavite  nekom aktivnošću, poželeti spavati.

2. Srčane bolesti

Zamislite kakav teret stavljate na svoje telo kada pojedete viršlu ili neko prerađeno meso? Dobićete tri puta veću količinu soli nego da pojedete sendvič sa kuvanom piletinom. Zašto je previše soli toliko opasno? Zato što slabi vaše krvne žile, a to vodi do srčanih bolesti.

Vaše telo ne može preraditi tolike količine soli. Zadržavanjem vode zbog nakupljanja soli povećava se volumen krvi. I tu dolazi do začaranog kruga – što je veći volumen krvi, vaše će srce morati više krvi slati u vaše arterije – i jako ih opteretiti.

3. Dijabetes

Istraživanja su pokazala znakove opasnosti u nitritima i nitratima u mesnim prerađevinama. Stručnjaci za dijabetes kažu da nitriti smanjuju izlučivanje inzulina i negativno utiču na vrednost glukoze u krvi. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da samo jedna porcija mesnih prerađevina dnevno (dve kriške salame ili jedna viršla) povećava rizik od dijabetesa za 29 posto.

4. Rak

Švedski naučnici su otkrili da je među onima koji jedu mesne prerađevine povećan rizik od raka želudca. Dugogodišnje istraživanje sprovedeno na Havajima pokazalo je da oni koji su najviše jeli mesne prerađevine imali su 67 posto veći rizik od raka gušterače u odnosu na one koji su ga jeli retko ili nikada.

Opšti savet stručnjaka je da mesne prerađevine ne jedete više od jednom nedeljno.

Komentari
Loading...