Generic filters
Exact matches only

Šta se događa u ženskom telu kad zavlada PMS?

Retko koju ženu jednom mesečno ne zahvati ono posebno raspoloženje – PMS. Svima oko vas je jasno da, blago rečeno, niste dobre volje, mnogi vam se sklanjaju s puta. Predmenstrualni sindrom uključuje celu lepezu emocionalnih i telesnih promena s kojima se žene bore svaki mesec, ali znate li šta se u to vreme tačno događa u vašem telu.

 

pm

Dve nedelje pre menstruacije

Hipofiza izlučuje hormone koji podstiču izlučivanje folikule i luteinizirajući hormon u krvotok. Upravo je to poruka jajnicima da je vreme da pošalju ‘paket’. Nakon primanja poruke jajnici u jajovod izbacuju najzrelije jajašce. Jajašce započinje svoj put prema materici, za koji će mu biti potrebno nekoliko dana, piše womenshealthmag.com.

U međuvremenu jajnici povećavaju proizvodnju estrogena, hormona koji sluznici materice signalizuje da započne izgradnju mesta za embrion.

U sledeće dve nedelje

Kako materica gradi tkivo i jača prokrvljenost, jajnici oslobađaju hormon koji je ključan za trudnoću, progesteron. Zbog toga sama telesna temperatura može narasti za nekoliko stepeni, iako to možda nećete niti primetiti. Druge nuspojave nisu baš tako benigne. Progesteron takođe podstiče širenje mlečnih žlezdi u grudima, pa su vam grudi u ovome razdoblju verojatno bolne i otečene. A žene koje koriste pilule često su pošteđene ove nuspojave.

Progesteron takođe može uticati na određene moždane hemikalije, uključujući i hormon za regulaciju raspoloženja, serotonin. To može podstaći amigdalu, strukturu mozga povezanu s emocijama, a rezultat toga su dva šarmantna simptoma PMS-a: nervoza i teskoba.

U međuvremenu, estrogen i progesteron naporno pripremaju matericu. Creva se opuštaju kako bi napravila mesta za matericu koja će možda uskoro biti zauzeta. Usled toga nastaje ona poznata nadutost te problemi s gasovima. Promene u osetljivosti na inzulin takođe mogu izazvati osećaj gladi.

Razdoblje kada menstruacija započinje

Nakon što je neoplođeno jajašce čekalo dovoljno dugo, materica shvata kako je celi napor bio uzaludan. Snižavaju se vrednosti estrogena i progresterona, a samim tim nestaju i simptomi PMS-a. Ali zabava još nije gotova. Ćelije materice počinju ispuštati hemikalije koje se nazivaju prostaglandini i koji pomažu u ljuštenju materice koju prati krvarenje te izazivaju kontrakcije mišića materice koje osećamo kao grčeve.

Po prirodi upalni, prostaglandini takođe mogu izazvati i mučninu, a proizvodnja tih hemikalija često se može zauzdati vežbanjem i antiupalnim lekovima kao što je ibuprofen.

Iako imate osećaj da vam krv nemilice curi danima, činjenica je da je prosečnan gubitak krvi tokom menstruacije svega nekoliko kašika.

Nakon što menstruacija završi

Uspeli ste preživeti! Ali, koliko god dobro razdoblje trajalo, činjenica je da se vaši jajnici već počinju pripremati za ispuštanje novog jajašca kako bi ceo proces mogao ponovno započeti.

Komentari
Loading...