Šta pesticidi rade vašem telu?

Iako su pesticidi stvoreni za uništavanje štetočina, njihova prvobitna namena je i uvek će biti uništavanje. Iako uzgajivači uglavnom tvrde da male doze pesticida nisu štetne,naučnici pobijaju te tvrdnje. Čak i male doze pesticida mogu ugroziti zdravlje ako ih konzumirate duži period. Nismo svi u mogućnosti da konzumiramo hranu iz svoje bašte pa nam ne preostaje ništa drugo nego odlazak u najbliži supermarket i kupovina namirnica o čijem uzgoju ne znamo gotovo ništa.

jede-jabuku

Trgovina organske hrane je ponekad neizbežna i, bez obzira što su cene više, dugoročno gledajući je isplatnije. Naime, zdrava ishrana znači i zdraviji organizam, a zdraviji organizam znači manje odlazaka lekaru i kupovina lekova. Na kraju krajeva, kvalitetna i uravnotežena ishrana je nešto na čemu biste trebali najmanje štedeti.

Naučnici su otkrili da pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema i ugroziti ljudski život, a mi vam donosimo one koje su naučnici dokazali.

Dijabetes

Godinama je proučavana veza između dijabetesa i pesticida. Poslednji dokazi upućuju da pesticidi stvaraju otpornost tela na inzulin. Naučnici su takođe utvrdili da gojazne osobe koje imaju veći nivo organohloriranih spojeva u telu imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Osim pesticida, štetnima su se pokazali i hemijski osveživači vazduha pa ih u potpunosti izbegavajte.

Rak

Više od 260 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu uzrokovati razne vrste raka, uključujući limfom, leukemiju, rak mozga, dojki, prostate, debelog creva, jetre i pluća. Izbegavajte plastično posuđe, a namirnice koje imaju najviši nivo pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe) kupujete u trgovinama organskih proizvoda.

Autizam

Vodeći svetski istraživači autizma veruju da autizam nastaje kombinacijom gena kod zagađivača kojima su se roditelji izlagali pre i tokom detetova začeća. Mnogi pesticidi nametnike ubijaju tako da im prvo unište neurološka delovanja, a čini se da to isto rade i nerođenoj deci.

Gojaznost

Neki pesticidi ometaju hormonsku ravnotežu u telu. Mogu ometati delovanje hormona i njihovo oslobađanje. Naučnici su otkrili više od 50 pesticida koji negativno utiču na hormonsku ravnotežu u telu, a neki od njih uzrokuju metaboličke poremećaje i gojaznost.

Neplodnost

Lekari  i naučnici tvrde da pesticidi mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, i pobačaj. Istraživanja su pokazala da muškarcima pada nivo testosterona kada konzumiraju hranu, naročito jabuke, koje nisu organski uzgajane. Izbegavajte voće i povrće koje imaju najviši nivo pesticida (jabuke, breskve, zelena salata, grožđe, jagode, šljive). Te namirnice kupujte u trgovinama organskih proizvoda.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...