Šta nam uzrokuje probavne smetnje?

Puno ljudi ima probavne smetnje…Evo i šta ih uzrokuje…

prob

Pržena hrana uzrokuje proliv

Pržena hrana obiluje mastima i povećava rizik od nastanka proliva. Masno meso, prevelika količina maslaca i kremasti deserti takođe mogu uzrokovati proliv. Hranu pripremajte na roštilju, žaru ili je kuvajte.

Citrusno voće uzrokuje crevne smetnje

Obiluje vlaknima, stoga može uzrokovati crevne smetnje kod nekih osoba. Pripazite na unos pomorandži, grejpa i ostalih vrsta citrusnog voća ako ste primetili da svaki put nakon njihove konzumacije imate crevne smetnje.

Veštačka sladila uzrokuju grčeve i proliv

Mnogi proizvodi, naročito oni s deklaracijom bez šećera, imaju sorbitol, za kojeg je dokazano da može uzrokovati proliv i grčeve. Više od 50 grama sorbitola dnevno može uznemiriti probavu. Glavni razlog je to što telo ne može razgraditi sorbitol.

Vlakna uzrokuju gasove i nadutost

Namirnice, koje obiluju vlaknima, kao što su celovite žitarice i neke vrste povrća, su odlične za probavu. Ipak, pripazite na njihov unos jer probavni sistem može imati poteškoća u razgradnji vlakana. Tada dolazi do gasova i nadutosti. Važno je da unos vlakana postepeno povećavate.

Maunarke uzrokuju gasove i grčeve

Maunarke sadrže šećer kojeg telo teško razgrađuje, zbog čega dolazi do gasova i grčeva. Ljudsko telo ima premalo enzima za razgradnju šećera, a bakterije u probavnom sistemu će višak šećera oslobađati putem gasova. Potopite maunarke najmanje 4 sata kako bi smanjili vrednost šećera.

Kupusnjače uzrokuju gasove i uznemiruju creva

Kupus, brokoli i slično povrće takođe sadrži nerazgradivu vrstu šećera kojeg nalazimo i u maunarkama. Visoka vrednost vlakana takođe otežava razgradnju. Prokuvavanje ovog povrća može značajno pomoći.

Fruktoza uzrokuje proliv, nadutost i grčeve

Namirnice zaslađene fruktozom (voćni sokovi, bombone, gazirani sokovi) mogu kod nekih osoba uzrokovati nadutost, proliv, grčeve i druge probavne smetnje.

Začinjena hrana uzrokuje žgaravicu

Neke osobe nakon konzumacije začinjene hrane imaju žgaravicu, naročito ako je reč o velikom obroku.

Mlečni proizvodi uzrokuju probavne smetnje

Ovo vredi samo za osobe koje su intolerantne na laktozu. Mlečni proizvodi mogu uzrokovati nadutost, gasove i ostale probavne smetnje. Manjak enzima laktaze, koji je zaslužan za razgradnju laktoze, je glavni uzročnik intolerancije na laktozu.

Pepermint uzrokuje žgaravicu

Iako zvuči osvežavajuće, pepermint može opustiti mišiće želudca i jednjaka. Tada dolazi do vraćanja želudačnog sadržaja i žgaravice. Ostali uzročnici mogu biti čokolada i kafa. Stručnjaci savetuju da obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na konzumaciju ovih namirnica kako biste mogli prepoznati koje namirnice vam odgovaraju, a koje ne.

Komentari
Loading...