Generic filters
Exact matches only

Šta je zapravo kumin? Sve prednosti i zdravlje! (VIDEO)

Kumin, poznat i kao kumin seme, je začin koji se dobija iz semena biljke Cuminum cyminum, koja je deo porodice Apiaceae.

 

Ova biljka je domaća u regionima kao što su Srednji istok, Mediteran, Indija i severna Afrika.

Kumin se koristi širom sveta kao začin i aromatični dodatak raznim jelima.

Kumin ima karakterističan jak i začinjen ukus sa primesama citrusa i laganom notom gorčine.

Kumin se često koristi u kuhinjama različitih kultura i tradicija.

Nalazi primenu u indijskoj, meksičkoj, severnoafričkoj, bliskoistočnoj i sredozemnoj kuhinji, gde se dodaje jelima poput karija, tacoa, humusa, čorbama, pirinča, mesa, i mnogim drugim jelima.

Osim svoje upotrebe kao začin, kumin je takođe cenjen zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Veruje se da kumin ima antioksidativna, protivupalna i probavna svojstva.

Takođe se pripisuje sposobnostima da poboljša apetit, olakša varenje, smanji gasove i nadimanje, i podrži opšte zdravlje probavnog sistema.

U kuhinji, kumin se često koristi u obliku celih semena koja se prže ili mlevenog praha.

Njegova karakteristična aroma i ukus doprinose bogatstvu mnogih jela i čine ga važnim sastojkom u mnogim kulinarskim tradicijama širom sveta.

kumin
FreePik

 

Zašto je dobar kao lek?

Kumin se tradicionalno koristi kao lekovita biljka u mnogim kulturama zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Međutim, važno je napomenuti da naučna istraživanja o njegovim lekovitim svojstvima nisu uvek potpuno nedvosmislena, i dalja istraživanja su potrebna kako bi se potvrdili i razumeli svi potencijalni benefiti.

Evo nekoliko razloga zbog kojih se kumin smatra dobrim kao lek:

Antioksidativna svojstva:

Kumin sadrži komponente kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje imaju antioksidativna svojstva. Antioksidanti pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije i tkiva i doprineti razvoju raznih bolesti.

Protivupalna svojstva:

Istraživanja sugerišu da određene komponente kumina mogu imati protivupalno dejstvo, što može biti korisno za smanjenje upala u organizmu. Ovo svojstvo može biti posebno korisno kod stanja kao što su artritis ili upalne bolesti creva.

Probavne prednosti:

Kumin se često koristi kao digestivni tonik. Veruje se da pomaže u poboljšanju apetita, olakšava varenje, smanjuje gasove i nadimanje, i može imati blagotvorno dejstvo na opšte zdravlje probavnog sistema.

Potencijalno antikancerogeno dejstvo:

Neke studije su sugerisale da kumin može imati potencijalno antikancerogeno dejstvo, posebno u vezi sa smanjenjem rizika od određenih tipova raka. Međutim, ovakvi rezultati su preliminarni i dalja istraživanja su neophodna.

Podrška imunom sistemu:

Kumin može imati blagotvorni efekat na imunološki sistem, pomažući organizmu da se odbrani od infekcija i bolesti.

Važno je napomenuti da se kumin ne bi trebao koristiti kao zamena za medicinske tretmane ili lekove koje je propisao kvalifikovani zdravstveni stručnjak.

Ako razmišljate o korišćenju kumina ili bilo kojeg drugog prirodnog leka za određeno zdravstveno stanje, uvek se prethodno konsultujte sa lekarom kako biste dobili odgovarajuće savete i informacije.

 

Da li kumin i cimet možemo kombinovat?

Da, kumin i cimet se mogu kombinovati u nekim jelima kako bi se postigao interesantan spoj ukusa i aroma. Oba začina imaju svoje karakteristične note i koriste se u različitim kuhinjama širom sveta.

Njihova kombinacija može dodati dubinu i kompleksnost ukusa jelima.

Važno je napomenuti da su kumin i cimet veoma različiti začini i imaju potpuno različite profile ukusa.

Kumin ima pikantnu i orašastu notu sa citrusnim akcentima, dok cimet ima slatki i začinjeni ukus sa toplim i aromatičnim notama.

Kada kombinujete ova dva začina, važno je razmisliti o jelima u kojima ćete ih koristiti.

 

Na primer:

  1. Meksička kuhinja: U meksičkoj kuhinji, kumin se često koristi u jelima kao što su taco, enchilada i salsas. Dodavanjem malo cimeta u začinjeni mesni nadev za tacose ili u umak za enchiladu, možete dodati neočekivanu dubinu ukusa.
  2. Indijska kuhinja: U indijskoj kuhinji, kumin je čest začin u mnogim kari jelima. Dodavanje prstohvata cimeta u određene karije ili riže može dati poseban sloj arome.
  3. Deserti: Cimet se često koristi u desertima kao što su pite, keksi, kolači i voćne kompote. U nekim slučajevima, mali dodatak kumina može dodati interesantan kontrast i kompleksnost ukusa.
  4. Eksperimentišite: Kumin i cimet možete eksperimentisati u različitim jelima i kulinarskim stilovima. Pokušajte da kombinujete ove začine u jelima koja vam se čine kompatibilnim i vidite kako se ukusi slažu.

 

Kao i sa svakom kombinacijom začina, preporučuje se umerenost. Počnite sa malim količinama i postepeno povećavajte ukoliko vam se dopada kako se ukusi mešaju.

KUMIN NEŽELJENA DEJSTVA

Kao što ništa nije savršeno tako ni ovaj začin nije, postoji nekoliko neželjenih dejstava koje može izazvati seme kumina a to su: gorušica, blago oštećenje jetre, pobačaj ili prevremena trudnoća ukoliko se uzimaju velike količine, takodje može izazvati i obilno krvarenje u menstrualnom ciklusu.

Takođe ukoliko konzumirate često i u većim količinama kumin možete sniziti nivo šećera u krvi, a takođe ovaj začin nije preporučljiv dijabetičarima.

Takođe može doći i do nastanka osipa ili alergije usled prevelikog doziranja kuminom.

Napomena: pre bilo kakve upotrebe ove biljke savetujemo da posetite svog doktora i da se sa njim konsultujete, jer ćete biti sigurniji da koristite kumin u bilo kom obliku.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...