Šta je uzrok neredovne menstruacije?

Iako neredovne menstruacije nisu retkost, važno je znati šta je u pozadini takvog ciklusa i koju vam poruku telo time šalje.

menstr

Svaka će se žena suočiti s neredovnim menstruacijama s vremena na vreme, i iako u većini slučajeva to nije opasno, važno je shvatiti šta uzrokuje neredovitost. Evo nekoliko češćih razloga:

Trudnoća

U trudnoći žensko telo proizvodi različite vrednosti hormona koji uzrokuju prekid menstruacije. Ipak, u nekim će slučajevima žena iskusiti slabije krvarenje ili kašnjenje menstruacije pre samog prestanka tokom trudnoće.

Stres

Stres je jedan od najčešćih uzroka neredovnih menstruacija. Hormon stresa kortizol direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona, polnih hormona, telo proizvodi. Ako imate previše kortizola u organizmu, menstruacija može biti neredovna.

Ishrana

Hrana koju unosite u sebe takođe može biti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije, jednako kao i vaša težina. Ako jedete previše nezdravih ugljenohidrata, ili ste se jako ugojili, vaše će telo proizvoditi različite vrednosti određenih hormona, koje će se opet menjati kada ovulirate. Isto vredi i za žene koje gube na težini.

Vežbanje

Telo tokom menstruacije takođe treba energiju. Ako previše energije trošite u teretani odnosno na vežbanje, vašem organizmu neće preostati energija za one dane u mesecu.

Kontracepcijske pilule

Organizmu je ponekad potrebno i do nekoliko meseci kako bi se naviknulo na vrednost hormona koji nastaju u telu nakon uzimanja kontracepcijskih pilula.

Previše alkohola

Jetra reguliše menstrualni ciklus tako što metabolizira estrogen i progesteron. Previše alkohola može uzrokovati oštećenje jetre te se umešati u proces metaboliziranja oba spomenuta hormona.

Sindrom policističnih jajnika

Iako ovaj sindrom nije retkost kod nekih žena, uzrokuje stvaranje cista na jajnicima i ometa normalan proces ovulacije. Drugi simptomi ovog sindroma su preterana maljavost, gojaznost i neplodnost.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom životnom periodu menja se vrednost hormona u telu. Neredovne menstruacije mogu se javiti i do deset godina pre menopauze.

Uzimanje drugih lekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lekove na recept, menstruacija takođe može malo kasniti. Razlog leži u činjenici da lekovi mogu omesti način na koji telo proizvodi estrogen i progesteron.

Zavisno od uzroka neredovnih menstruacija, ginekolog vam može ponuditi nekoliko rešenja; tretman koji uključuje uzimanje lekova, aktivnosti koje smanjuju stres, promene u ishrani ili plan vežbanja.

Komentari
Loading...