Šta je STRABIZAM i kako se leći ?

Strabizam (razrokost) predstavlja anomaliju položaja očiju i binokularnog vida. Binokularni vid se formira oko trećeg meseca života, za to je potreban normalan oblik i položaj oka, oko bez refrakcione anomalije uz očuvanu anatomiju i funkciju mišića pokretača oka.

Ako se javi bilo koji poremećaj u ranom detinjstvu, poremeti se binokularni vid, oko koje ne fiksira “beži”, “skreće”, a ako je prepreka na oba oka javiće se i nistagmus (brzi, nevoljni pokreti očiju) sa dubokom slabovidošću.

Postoji više podela razrokosti. Jedna od osnovnih je podela na “prateću” (konkomitirajuću) i paralitičku. Bez obzira na uzrok i vreme javljanja razrokost je problem čijem lečenju treba što pre pristupiti. Ponekad je za razrokost odgovorno i postojanje dioptrije. Prepisivanje odgovarajućih naočara problem smanjuje ili u potpunosti rešava.

Često nas roditelj pitaju: Hoće li naočare pomoći mom detetu?

Neka deca imaju unutrašnje skretanje oka (ukrštene oči) i to je striktno zbog dalekovidosti (akomodativna ezotropija). Oni moraju da koriste dodatnu moć fokusiranja kako bi jasno videli. Bez naočara, jedno ili oba oka skreću ka unutra. Korektivna stakla opuštaju ovu moć dodatnog fokusiranja tako da oči ostaju pravo. Kod dece koja imaju povremeno skretanje jednog oka ka spolja, kada su umorna mogu imati koristi od naočara sa minusnom snagom koje im pomažu da zadrže svoje oči pravo.

 

Koje vrste strabizma postoje?

Postoji nekoliko različitih vrsta strabizma, ali dva najčešće oblika su:

Akomodativna ezotropija koja se često javlja u slučajevima dalekovidosti koja nije korigovana, a uzročnik često može biti i genetska predispozicija.

S obzirom na to da je sposobnost fokusiranja povezana sa mestom prema kome su oči usmerene, da bi što bolje videli udaljeni objekat potrebno je da više truda usmerimo na fokusiranje, a to može dovesti do okretanja očiju prema unutra.

Simptomi ove vrste strabizma podrazumevaju dvostruki vid, potrebu da se zatvori ili prekrije jedno oko kada se gleda nešto u blizini ili potreba da se okrećete ili naginjete glavu.

Razrokost ove vrste se javlja u prvih nekoliko godina života i u većini slučajeva se rešava naočarama, flasterima i/ili operacijom, ako je to neophodno.

 

Naizmenična egzotropija je vrsta strabizma u kojoj se jedno oko koncentriše na metu, dok drugo pokazuje prema spolja. Simptomi mogu da uključuju  dvostruki vid, glavobolju, otežano čitanje, iscrpljenost očiju i potrebu za zatvaranjem jednog oka tokom gledanja udaljenih predmeta ili kad je svetlo previše jako.

Postoje pacijenti koji imaju ovu vrstu strabizma, a ne osećaju nikave simptome dok se kod drugih može javiti očna devijacija. Naizmenična egzotropija se može javiti u bilo kojoj dobi, a lečenje može podrazumevati naočare, flastere, vežbe za oči i/ili operaciju mišića jednog ili oba oka.

 

Kako se postavlja dijagnoza za razrokost?

Da bi se sprečio gubitak vida najvažnija je rana dijagnoza i terapija za razrokost. Ako primetite neke od simptoma razrokosti veoma je važno da čim pre zakažete termin kod svog oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opšte stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumevati:

  • Test refleksa rožnjače na svetlost za strabizam.
  • Test oštrine vida kako bi se utvrdilo da li možete čitati sa određene udaljenosti.
  • Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja.
  • Pregled mrežnjače za ispitivanje stražnje strane oka.

Ukoliko pored strabizma imate i neke druge fizičke simptome, vaš oftalmolog će zatražiti i pregled mozga te nervnog sistema. Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razroke oči, ali ukoliko se stanje ne promeni ni nakon tri meseca starosti, trebalo bi da zakažete pregled kod doktora. Decu bi na prvi pregled kod oftalmologa trebalo odvesti pre navršene treće godine života, u svakom slučaju.

Kako se leči strabizam?

Terapija za lečenje strabizma zavisi od vrste strabizma, uzroka i od toga koliko je stanje uznapredovalo. Ako je razrokost nastala zbog „lenjog oka“ vaš oftalmolog će vam, možda, propisati da nosite flaster preko snažnijeg oka kako bi podstakli mišiće slabijeg oka da bolje rade.

Isto tako, sve su prilike da ćete dobiti kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na snažnijem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoksa koje na neki način oslabljuju mišiće koji uzrokuju okretanje oka.

Drugi potencijalni tretmani za razrokost mogu uključivati:

  • Vežbe za oči
  • Korektivna sočiva kao što su kontaktna sočiva ili naočare
  • Operaciju određenih mišića oka koja se preporučuje onda kada korektivna sočiva nisu dala dobre rezultate

Ako se  utvrdi da je strabizam samo uzrok neke ozbiljnije bolesti onda je na prvom mestu da se izleči sam uzrok.

Dve vežbe za razrokost koje možete uraditi sami

Pored lekova i tretmana koje će vam propisati vaš lekar oftalmolog, možete uvek isprobati i posebne vežbe koje bi mogle biti od pomoći da se uspešno rešite strabizma ili da ga popravite.

  • Vežbe sa olovkom

Uzmite olovku i držite je ispred sebe u ravno ispruženoj ruci, fokusirajte vid na gumicu ili na slova koja se nalaze na olovci. Polako pomerajte olovku prema sopstvenom nosu i pokušajte što duže da budete fokusirani na natpis koji se nalazi na olovci.

  • Brokove niti

Švajcarski optometričar, Frederik Brok je razvio vežbu čiji glavni cilj je poboljšanje koordinacije oka. Za ovu vežbu biće vam potreban konac dužine oko 1,5 metra i tri perlice različitih boja.

Jedan kraj konca zavežite za stolicu i postavite perlice tako da budu na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Drugi kraj zategnite i držite ga sasvim u blizini sopstvenog nosa.

Tokom ove vežbe trebalo bi da menjate fokus od jedne, druge do treće perlice i da primetite određeni šablon –  perlica na koju ste fokusirani će se pojaviti na preseku dve identične niti, dok ćete druge dve perlice videti duplo i na taj način će se formirati znak X.

Ako vam se presek znaka X ne javlja tačno na sredini perlice na koju ste fokusirani već ispred ili iza, znači da niste dobro odradili vežbu. Potrudite se da X dobijete na svim perlicama, osim na onoj koja je najviše udaljena jer će se iz nje formirati znak V.

Može li se strabizam izlečiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamjenu mišića oko oka, a to se pomoću laserske operacije ne može uraditi.

S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida uzrokovanim strabizmom.

Do dvostrukog vida dolazi zato što oči nisu pravilno poravnate i zato mozak prima dve različite slike od svakog oka.

U ovoj situaciji, kao što sam već napisao, pacijent može nositi flaster preko jednog oka. Laserska operacija, u ovom slučaju, se može koristiti tako što će podstaći dominantno oko da se fokusira na daljinu, a ono nedominantno na blizinu, a to je nešto što čoveku daje „monoviziju“, tačnije prikaz samo jedne slike.

Autor je doktor medicine, specijalista oftalmologije

Foto allaboutvision
Autor/Izvor Danas/Kucnilekar
Komentari
Loading...