Šta je to što nam usporava metabolizam?

Telo sagoreva kalorije samo od sebe, dok god se brinete o njemu. Svaka ćelija u vašem telu učestvuje u radu metabolizma, procesu koji hranu pretvara u energiju, pokreće srce, pluća i mišiće. Što je metabolizam brži, telo će sagorevati više kalorija. Kao što postoje načini pomoću kojih metabolizam možete ubrzati, postoje navike koje će poremetiti rad vašeg tela.

pressk

Nepravilan raspored obroka

Jednim istraživanjem se pokazalo da se kilogrami brže nakupljaju kada se ne držimo pravilnog rasporeda obroka. Ako ste telo naviknuli na to da jedete u određeno doba svaki dan, toga se onda i držite.

Prekomeran unos pesticida

Pesticidi mogu narušiti prirodnu telesnu ravnotežu. Takođe otežavaju sagorevanje kalorija i gubitak suvišnih kilograma. Naučnici su dokazali da osobe koje unose najviše pesticida, imaju u najvećoj meri poteškoće s mršavljenjem. Pesticide je teško izbeći, ali svakako možete smanjiti njihov unos na način da pojedine namirnice uzgajate samostalno, kupujete na pijaci od samostalnih uzgajivača, ili u prodavnicama organske ishrane.

Manjak sna

Veliki broj istraživanja je pokazao da manjak sna povećava rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, nastanka gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Hronična neispavanost će usporiti metabolizam i telo će biti manje učinkovito u pretvaranju hrane u energiju.

Menstruacija

Za vreme menstruacije se smanjuje nivo gvožđa u telu. Gvožđe je potrebno za prenos kiseonika mišićima. Ako se nivo gvožđa smanji, mišići će dobijati manje kiseonika i metabolizam će se usporiti. Za vreme menstruacije povećajte unos namirnica koje su bogate gvožđem, kao što su spanać ili brokoli.

Mali unos kalorija

Kada telu ne dajete dovoljno kalorija, ono počinje usporavati metabolizam kako bi sačuvalo ono malo kalorija koje ste mu dali.

Dugo sedenje

Potrebno je tek 20 minuta sedenja kako bi metabolizam počeo sporije raditi. Ako imate sedilački tip posla, svakako iskoristite svaki trenutak za kretanje.

Nedovoljan unos kalcijuma

Kalcijum igra ključnu ulogu pri razgradnji masti, što pomaže u odluci tela hoće li ih pohraniti kao mast ili iskoristiti kao energiju. Ishrana bogata kalcijumom će vam pomoći da sagorevate više kalorija, čak i u fazi potpunog mirovanja.

Dehidracija

Svaki telesni proces, uključujući i metabolizam, zavisi o vodi. Ako ne unosite dovoljno vode, telo će za 2% sporije sagorevati kalorije.

Preskakanje doručka

Kada preskočite doručak, velika je verovatnost da ćete se prejesti za ručak. Vašem telu šaljete signale da čuva kalorije, umesto da ih troši. Jedno istraživanje američkih naučnika je pokazalo da osobe koje preskaču doručak, imaju čak 4.5 puta veći rizik od nastanka gojaznosti.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...