Generic filters
Exact matches only

Šta je potrebno za kvalitetan SAN? I ZAŠTO se BUDITE UMORNI (VIDEO)

Kvalitetan SAN? Redovan trening, zdrava ishrana i redovna hidratacija ne mogu dati željene rezultate ukoliko ne spavate dovoljno i ukoliko ne ležete u određeno vreme i nemate ustaljen životni ritam. Svima je potreban redovan i kvalitetan san kako bi se telo odmorilo i regenerisalo, ali je ovo veoma važno i za jačanje imuniteta.

Kako prenosi “Bright Side”, najbolje bi bilo da odete u krevet oko 22 sata. Rani odlazak na spavanje ima jako puno pozitivnih učinaka na telo i um.

 

spavanje

Foto: Profimedia

Kvalitetnan odmor

Najpre, najdublji i najmirniji deo našeg sna je između 22 sata i 2 ujutro što znači da ukoliko rano odemo u krevet na spavanje, bićemo naspavani i odmorni.

Takođe, raniji odlazak na spavanje pomaže da zaustavimo negativne misli koje nam se uveće motaju po glavi i zbog kojih ne možemo zaspati.

Telo se vraća u formu

Kad smo u dubokom ciklusu spavanja, naše telo se leči stvaranjem somatropina – hormona rasta. Ova ključna aktivnost pomaže da budemo u top formi narednog dana, posebno kada su u pitanju fizički aktivne osobe.

 

seks

seks
Foto: Profimedia

Smanjuje se stres

Nedovoljno spavanja može da stvori veoma visok nivo hormona stresa kortizola u telu. Posledica toga je stvaranje teskobe. Kada dobro odmorite i tako smanjite taj nivo kortizola, imaćete više energije tokom dana.

Bolja kontrola nad emocijama

Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom su srećniji u životu. Kada nam pak nedosaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije jer ih je teže kontrolisati.

Takođe, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo uhvatiti više dnevnog svetla i serotonina – hormona sreće za poboljšanje raspoloženja.

Dodatni saveti

Pre nego što legnete u krevet provetrite sobu i postarajte se da sva svetla i izvori svetlosti budu ugašeni, jer kvalitetan san podrazumeva da odmorimo oči u mraku. Nemojte jesti ništa tri sata pre odlaska u krevet, a pre odlaska popijte jednu čašu mlake vode. Nemojte koristiti telefon, umesto ovoga pročitajte par stranica neke zanimljive knjige.

 

BONUS VIDEO: ZA BOLJI SAN

Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas
Komentari
Loading...