Generic filters
Exact matches only

Šta je polineuropatija i kako se leči?

Polineuropatijа je stanje u kojem su oštećeni periferni nervi.

flower 2577944 960 720

Polineuropatija utiče na nerve u koži, mišićima i organima. Kada su oštećeni nervi, oni ne mogu da šalju signale nazad do mozga. Ovo stanje, međutim, ne utiče na nerve u mozgu ili kičmi.

Postoje dve glavne kategorije polineuropatije: akutna i hronična.

Akutna polineuropatija

Akutna polineuropatija se javlja naglo i simptomi su teški. Ovaj tip je uobičajen kada postoji autoimuna reakcija ili infekcije koje izazivaju oštećenje nerava. Poremećaj poput Guillain-Bareovog sindroma može biti uzrok. Akutni oblici se često mogu uspešno lečiti u kratkom vremenu roku.

Hronična polineuropatija

U ovom slučaju simptomi traju dugo i ne može da se tretira brzo. Ovaj tip može biti izazvan stanjima kao što su dijabetes ili bolesti bubrega. Može biti mnogo različitih uzroka hronične polineuropatije. Nije uvek lako shvatiti uzrok, a neki slučajevi nemaju jasan uzrok.

Polineuropatija nogu, stopala

Polineuropatija može biti idiopatska, stečena i nasledna.

Idiopatska polineuropatija znači da uzrok oštećenja nerava nije poznat.

Stečena znači da je polineuropatija prouzrokovana događajem koji se dešava izvan tela, kao što je traumatska povreda ili infekcija.

Takođe može biti uzrokovana osnovnim stanjem koje se ne tretira dobro ili izaziva komplikacije, kao što su nedostatak vitamina, dijabetes (dijabetesna polineuropatija) ili kancer.

Nasledna polineuropatija se prenosi sa jednog od roditelja. Ovi oblici obično uzrokuju sporo i postepeno oštećenje nerava, kao što je Charcot-Marie-Tooth bolest.

Polineuropatija nogu se karakteriše trnjenjem ili smanjenim osećajem u nožnim prstima i stopalima.

Ova bolest počinje sa oštećenjem krajnjih delova najdužih nerava nogu, a izaziva simptome poput bolova, trnjenja, grčeva i slabosti nogu do otežanog hoda. Polineuropatija stopala u svom akutnom obliku može biti veoma ozbiljna, gde izaziva padanje stopala i značajne otežanosti hoda. U ovom slučaju pacijent mora često da proverava da li nema neke povrede ili otvorene rane na nogama/stopalima, kako ne bi došlo do infekcije i drugih zdravstvenih problema.

Lečenje

Lečenje polineuropatije zavisi od stanja koje je izazvalo ovaj poremećaj. Terapija takođe može da zavisi od toga gde u svom telu osećate simptome. U nekim slučajevima, lekar može dati lekove protiv bolova. Lekovi za polineuropatiju u tom slučaju mogu da obuhvataju nesteroidne antiinflamatorne lekove.

Promena u načinu života može da pomogne u tretiranju polineuropatije. Pijte manje alkohola ili izbegavajte određene aktivnosti koje se ponavljaju, što može ublažiti simptome.

Ako je toksin ili hemikalija u okruženju izazvala polineuropatiju, morate pronaći način da ograničite izloženost tom agensu.

Ukoliko imate polineuropatiju posle traumatske povrede, lekar može preporučiti fizikalnu terapiju. Ovo može pomoći da povratite potpunu kontrolu nad svojim telom.

Ukoliko je autoimuno stanje izazvalo polineuropatiju, lekar može sugerisati različite tretmane ili terapije. To može biti sledeća terapija za polineuropatiju:

  •  kortikosteroidi
  • imuni globulin ubrizgan intravenozno (direktno u vene)
  • izmena plazme, koja uklanja toksine iz krvi

Ukoliko je u pitanju dijabetesna polineuropatija, lekar će verovatno preporučiti plan lečenja koji će vam pomoći da držite nivo šećera u krvi pod kontrolom. Ova vrsta tretmana često uključuje oralne lekove ili injekcije insulina. U retkim slučajevima dijabetesa tipa 1, vaš lekar može sugerisati operaciju za transplantaciju ćelija koje proizvode insulin.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...