Generic filters
Exact matches only

Šta je ovulacija?

Ovulacija je deo normalnog menstrualnog ciklusa. Za vreme ovulacije dolazi do otpuštanja zrele jajne ćelije iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa njena oplodnja najkvalitetnijim spermatozoidom. Oplođena jajna ćelija zatim putuje prema materici gde će se ugnezditi, čime počinje devetomesečno razdoblje koje završava rođenjem deteta.

spermi

Ovulacija kao središnji deo menstrualnog ciklusa

Predviđanje ovulacije zahteva poznavanje temeljnih načela menstrualnog ciklusa, kao i osluškivanje zbivanja i promena u telu žene.

Menstrualni ciklus se meri od prvog dana menstrualnog krvarenja do prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. Kod većine žena normalni menstrualni ciklus traje od 28 do 32 dana, ali neke žene mogu imati kraći ili duži menstrualni ciklus (normalnim se smatra trajanje od 24 do 35 dana).

Ovulacija je mali prozor koji se svakog meseca otvara tek 12-24 sata kad je jajna ćelija spremna za oplodnju. Ipak, spermatozoidi u ženskom polnom sistemu mogu preživeti puno duže (od tri do šest dana). To znači da u slučaju polnog odnosa i nekoliko dana pre ovulacije jajna ćelija može biti oplođena spermatozoidima koji „čekaju u zasedi“. Stoga je predviđanje vremena ovulacije neobično važan i, katkada težak korak koji određuje hoće li žena zatrudneti te pomoću kojeg se može sprečiti neplanirana trudnoća. No predviđanje ovulacije ponekad nije jednostavno i zahteva poznavanje temeljnih načela menstrualnog ciklusa, kao i osluškivanje zbivanja i promena u telu žene koje mogu rezultirati ovulacijom.

Kada se događa ovulacija?

Tokom prosečnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa.

U proseku se ovulacija događa 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 10 do 16 dana, zavisno o dužini druge faze menstrualnog ciklusa (tzv. luteinska ili sekrecijska faza). Tokom prosečnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa ovulaciju očekujemo između 13. i 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa odnosno od prvog dana menstrualnog krvarenja. Za očekivati je da tokom prosečnog, 28-dnevnog menstrualnog ciklusa većina žena ovulira 14. dana samog ciklusa. Međutim, većina žena ipak nema takve pravilne i prosečne menstrualne cikluse, a u slučaju kad su oni i prisutni ponekad se mogu dogoditi nepravilnosti koje za posledicu imaju odlaganje ovulacije. Upravo takve varijacije od ciklusa do ciklusa rezultiraju nepostojanjem jednostavne matematičke formule kojom se može tačno odrediti vreme ovulacije. Stoga je vrlo važno učiti i osluškivati svoje telo koje će nam dati signale korisne za predviđanje početka ovulacije.

Metode previđanja ovulacije

Već samo beleženje i praćenje menstrualnog ciklusa može biti „oružje“ za predviđanje ovulacije – ako su vaši ciklusi nepravilni, potrebno je koristiti druge metode.

zacece

1. Vodite menstrualni kalendar kroz nekoliko meseci

Ovulaciju možemo predvidjeti od prvog dana menstrualnog ciklusa i/ili 12.-16. dana pre sledećeg menstrualnog krvarenja. Većina žena ovulira između 11. i 21. dana ciklusa, računajući od prvog dana menstrualnog krvarenja. Upravo je to vreme tzv. fertilnog prozora u kojemu su zbog porasta libida češći polni odnosi, što može rezultirati trudnoćom. Beleženjem i praćenjem menstrualnog kalendara kroz nekoliko meseci dobit ćete informaciju šta je „normalan“ menstrualni ciklus za vas, a time i „oružje“ za predviđanje ovulacije. Ukoliko su vaši menstrualni ciklusi nepravilni, potrebno je koristiti druge metode za predviđanje ovulacije.

 

2. Osluškujte svoje telo

Vaše telo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem delu stomaka (takvi su bolovi obično lokalizovani na strani na kojoj ćete ovulirati). Dalje, u vreme ovulacije se može pojaviti oskudno, tzv. „spotting“ krvarenje. U istom periodu raste i polna želja. Razlog leži u činjenici da u vreme ovulacije dolazi do porasta testosterona od 30% koji je „kriv“ za rast ženskog libida tokom ovulacije. Naravno da stres, depresivno raspoloženje te uzimanje različitih lekova mogu imati negativan uticaj na porast našeg libida. Neke žene osećaju napetost u dojkama neposredno pre ovulacije; to nastaje kao rezultat uticaja hormona u vašem telu kako bi organizam pripremili za eventualnu trudnoću.

3. Merite bazalnu telesnu temperaturu

Merenje i beleženje bazalne telesne temperature kroz nekoliko menstrualnih ciklusa pomaže u predviđanju ovulacije. Bazalnu telesnu temperaturu određujemo, kao prvi korak, svako jutro pre ustajanja nakon barem četiri ili više sati spavanja u krevetu. Vaša bazalna temperatura se menja adekvatno hormonalnim promenama koje se događaju tokom menstrualnog ciklusa. Tokom prve faze menstrualnog ciklusa dominira hormon estrogen, dok je u drugoj fazi (nakon ovulacije) dominantan progesteron koji povećava telesnu temperaturu te priprema matericu da prihvati oplođene jajne ćelije. Jednostavno rečeno, vaša telesna temperatura će neposredno i dramatično porasti (za pola °C) čim se dogodi ovulacija. Imajte na umu da je bazalnu telesnu temperaturu potrebno beležiti tokom nekoliko meseci kako bi što preciznije odredili vreme ovulacije.

racun

4. Beležite promene na vratu materice

Ovulacija nije u celosti „skriven“ proces. Kada telo oseti hormonske promene koje javljaju da će jajna ćelija biti otpuštena iz jajnika, počinju promene koje će omogućiti brojnim spermatozoidima njihovo kretanje, a samo jedan od njih će oploditi jajnu ćeliju. Promene u poziciji i izgledu vrata materice jedan su od važnih znakova nadolazeće ovulacije. U početku menstrualnog ciklusa vrat materice je tvrd i zatvoren. Približavanjem ovulacije vrat materice postaje mekši i otvoreniji, što omogućava prolaz spermatozoida ka njihovom cilju. Neke žene će lakše primetiti promene, dok će drugima trebati više vremena. Sve promene na vratu materice bi trebalo svakodnevno pratiti i beležiti.

Drugi znak koji može poslužiti u predviđanju ovulacije jeste procena količine i konzistencije cervikalne sluzi. Nakon menstrualnog krvarenja cervikalna sluz je vrlo oskudna. Kako menstrualni ciklus napreduje tako se i povećava količina i izgled cervikalne sluzi, pa je tako u vreme ovulacije cervikalna sluz obilna, viskozna i rastezljiva. Nakon ovulacije količina cervikalne sluzi se ponovno značajno smanjuje. Beleženje i unošenje uočenih promena na vratu materice (uz merenje bazalne telesne temperature u isti formular koji možete dobiti od vašeg ginekologa ili pronaći na internetskim stranicama) omogućit će tačnije predviđanje ovulacije.

5. Nabavite testove za predviđanje ovulacije

U današnje dinamično vreme ponekad nemamo dovoljno vremena za procenu izgleda i količine cervikalne sluzi. Iako do sada navedene metode imaju nezamenjivu ulogu u predviđanju ovulacije, dostupne su različite vrste testova za određivanje ovulacije. Takvi testovi mogu ukazati na ovulaciju 12-24 sata pre samog događaja određivanjem vrednosti luteinizirajućeg hormona (LH) čiji izraziti porast u sredini menstrualnog ciklusa može ukazati na predstojeću ovulaciju. Jednostavnim mokrenjem na test-trakicu možete videti da li je ili nije vreme ovulacije. Danas je za predviđanje ovulacije dostupan još jedan test iz sline. Premda postoje posebni mikroskopi, ovulacija se može predvideti i najobičnijim dečjim mikroskopom. Naime, ukoliko pod povećanjem mikroskopa u uzorku sline nađemo tzv. fenomen paprati, tada s određenom dozom sigurnosti možemo reći da se događa skok vrednosti LH koji nastupa 24-48 sati pre same ovulacije.

Zaključak

Niti jedan test ne može sa 100-postotnom pouzdanošću garantovat ostvarivanje trudnoće ili nastup ovulacije. Oni će samo upozoriti da do ovulacije može doći. Stoga, bez obzira koju metodu za predviđanje ovulacije koristili, ključ je u strpljenju, istrajnosti te osluškivanju promena koje se dešavaju u vašem telu kao rezultat hormonskih dešavanja za vreme menstrualnog ciklusa.

Prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn, dr.med., specijalista ginekolog

Komentari
Loading...