Generic filters
Exact matches only

Šta je osteoporoza? Prevencija i lečenje! VIDEO

Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje gustine i snage kostiju.

To je uobičajeno stanje koje pogađa starije ljude, posebno žene u postmenopauzi, ali se može javiti i kod muškaraca i mlađih ljudi.

Gustina kostiju zavisi od količine kalcijuma i drugih minerala koji se nalaze u kostima.

Kod osteoporoze, kosti postaju tanje i slabije zbog gubitka mineralne gustine.

Ovo povećava rizik od preloma kostiju, posebno u kičmi, kukovima i zglobovima.

Neki od faktora koji mogu povećati rizik od osteoporoze su nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumacija alkohola, upotreba određenih lekova, genetska predispozicija i hormonski poremećaji.

Lečenje osteoporoze može uključivati promene načina života, kao što je ishrana bogata kalcijumom i vitaminom D, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja i pijenja alkohola.

Lekovi se takođe mogu koristiti za poboljšanje gustine kostiju i smanjenje rizika od preloma.

 

Simptomi osteoporoze

U ranim fazama, osteoporoza obično ne izaziva simptome i može se otkriti tek nakon što dođe do preloma kosti. Međutim, kada bolest napreduje, mogu se pojaviti sledeći simptomi:

  • Bol u leđima, vratu ili kičmi.
  • Gubitak telesne visine tokom vremena.
  • Smanjena snaga mišića.
  • Prelomi kostiju, posebno u kukovima, zglobovima i kičmi.

 

Kada kosti postanu tanje i slabije, postaju podložnije prelomima.

Prelomi kostiju usled osteoporoze obično se javljaju tokom svakodnevnih aktivnosti, kao što su hodanje, naglo savijanje ili padanje.

Kada dođe do preloma u kičmi, može doći do gubitka telesne visine i deformiteta kičme.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da potražite medicinsku pomoć i razgovarate sa svojim lekarom o mogućnosti da se testirate na osteoporozu.

Rana dijagnoza i lečenje osteoporoze mogu pomoći u sprečavanju preloma kostiju i smanjiti rizik od daljeg gubitka koštane mase.

 

Prevencija i lečenje osteoporoze

Primena prevencije i terapije osteoporoze imaju za cilj da se zaustavi progresija gubitka koštane gustine i eventualno da se ona poveća.
Zaustavljanje smanjenja koštane gustine značajno smanjuje rizik od preloma.

Ovo se može postići na dva načina:

  • Nefarmakološkom terapijom – vežbe, fizička aktivnost, pravilan način ishrane ( adekvatan unos kalcijuma i vitamina D), otklanjanje faktora riika (konzumiranje alkohola, pušenje, smanjenje doze kortikosteroida);
  • Lekovima – antiresorptivni lekovi koji zaustavljaju gubitak koštane mase (estrogeni, bifosfonati, kalcitonin, selektivni modulatori estrogenih receptora), stimulatori izgradnje kosti (anabolni steroidi, fluoridi, rekombinantni parathormon), lekovi sa heterogenim efektom (stroncijum ranelat) i dr.
Bifosfonati su zlatni standard u lečenju osteoporoze. Dužina lečenja nije definisana jer se ovde radi o hroničnom oboljenju.
Kod osoba koje nemaju ozbiljne faktore rizika, lek se može obustaviti i primeniti opšte mere uz redovne kontrole bolesnika.
Kod osoba sa ozbiljnim faktorima rizika i vrlo niskom BDM, lečenje se ne može prekidati.
Loša strana bifocfonata je ta što im je način uzimanja komplikovan i mogući neželjeni efekti od strane gastrointestinalnog trakta.
Lečenje osteoporoze mora imati multidisciplinaran pristup, pa pored lekara opšte medicine, neophodna je angažovanost od strane ortopeda, endokrinologa, reumatologa, fizijatra, ginekologa.
Foto FreePik
Komentari
Loading...