Generic filters
Exact matches only

Šta je normalan broj otkucaja srca ? VIDEO

Normalan broj otkucaja srca može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući uzrast, fizičku aktivnost, zdravstveno stanje i druge individualne karakteristike.

Opšte smernice za otkucaje srca u minuti (bpm) obično su:

Odrasli u stanju mirovanja:

Obično se smatra normalnim otkucajima srca između 60 i 100 bpm. Međutim, neki ljudi, posebno sportisti, mogu imati niže otkucaje srca u stanju mirovanja.

Deca:

Normalni otkucaji srca kod dece obično su brži. Kod novorođenčadi, normalni opseg može biti između 120 i 160 bpm, dok se otkucaji srca kod starije dece smanjuju kako rastu.

Fizički aktivni ljudi:

Osobe koje su redovno fizički aktivne obično imaju niže otkucaje srca u stanju mirovanja jer je njihovo srce efikasnije.

 

Normalan rad srca u mirovanju

Žene:

18-25 godina = 74-78

26-35 godina = 73-76

36-45 godina = 74-78

46-55 godina = 74-77

56-65 godina = 74-76

65+ godina = 73-76

Muškarci:

18-25 godina = 70-73

26-35 godina = 71-76

36-45 godina = 72-75

46-55 godina = 72-76

56-65 godina = 72-76

65+ godina = 70-73

 

Vrednosti i brzina otkucaja srca se razlikuju od osobe do osobe i zavise od stanja tela.

Problemi sa srcem se obično javljaju ako je broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 ili ispod 60.

Niži otkucaji srca kod sportista su normalni i mogu biti od 40 do 60 u minuti.

Nije neobično da gojazni ljudi imaju visok broj otkucaja srca.

Puls tokom trudnoće može biti malo veći i tokom umerene aktivnosti može dostići 130 otkucaja u minuti.

Ako je broj otkucaja srca manji od 50 u minuti, stanje se naziva bradikardija, a ako je veći od 100 u mirovanju, naziva se tahikardija.

Takođe je problematično ako se broj otkucaja srca ne smanji dugo vremena nakon povećanja.

 

Ako primetite da su vaši otkucaji srca izvan ovih opsega, ili ako imate bilo kakve zabrinjavajuće simptome, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom.

Važno je razumeti da individualne razlike igraju ulogu, i ono što je normalno za jednu osobu može se razlikovati od onoga što je normalno za drugu osobu.

Otkucaji srca ponekad mogu biti brži, a ponekad sporiji jer na broj otkucaja srca u minuti ili broj otkucaja srca utiču hormoni adrenalin i noradrenalin.

Hormoni štitne žlezde takođe mogu da utiču na rad srca – kada ih ima previše, srce kuca ubrzano, kada ih ima premalo, kuca sporo, šrenosie Vijesti.me.

 

Kako meriti otkucaje srca?

Otkucaje srca možete meriti i kod kuće bez merača krvnog pritiska. To radite uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta, ali ne i palca. Palac ima previše zahvata i biće teže postići rezultate.

Ovo su koraci za merenje pulsa na vratu i na zglobu:

Stavite kažiprst i srednji prst na stranu vrata sa srednjim pritiskom, brojite otkucaje 60 sekundi i uporedite sa normalnim vrednostima.

Za merenje pulsa na ručnom zglobu koristite i kažiprst i srednji prst koji srednjim pritiskom prislonite na unutrašnji deo ručnog zgloba, brojite jedan minut i beležite broj otkucaja. Lakše je izmeriti puls ako je ruka okrenuta nadole.

Foto FreePik
Autor/Izvor N1/Kucnilekar
Komentari
Loading...