Generic filters
Exact matches only

Šta je MINOCA? Šta treba znati o ovom stanju

MINOCA (povreda miokarda sa neopstruktivnim CAD) označava stanje kada postoji oštećenje miokarda (srca) bez začepljenja arterija koje snabdevaju srce krvlju.

Ovo stanje može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući stres, infekcije, zapaljenske bolesti ili druge zdravstvene probleme.

To može dovesti do promena u funkciji srca i povećanog rizika od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar ili aritmije. Ako sumnjate u MINOCA ili imate druga pitanja u vezi sa zdravljem, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom.

Šta je MINOCA srčani udar?

MINOCA je srčani udar uzrokovan lošim protokom krvi u srce, uprkos tome što ne postoje vidljivi  dokazi o većoj blokadi arterija.

Zabrinjavajući aspekt MINOCA udara je to što se često, kada se postavi dijagnoza, lekari oslanjaju na metodu snimanja – invazivni koronarni angiogram – koji otkriva da li postoji velika blokada u koronarnim arterijama.

Međutim, u slučaju MINOCA srčanog udara angiogram može da izgleda normalno, jer se ne vidi zapušena arterija, tako da pacijenti ne znaju zašto su imali srčani udar.

Šta uzrokuje MINOCA udar?

MINOCA (povreda miokarda sa neopstruktivnom CAD) može biti uzrokovana različitim faktorima, a najčešći uzroci uključuju:

Stres: Nepredviđeni stresni događaji, kao što je smrt bliskog rođaka ili poslovni problemi, mogu dovesti do MINOCA moždanog udara.

Infekcije: Infekcije, kao što su virusne ili bakterijske infekcije, mogu dovesti do zapaljenog procesa i oštećenja srca.

Hormonski poremećaji: Hormonski poremećaji, kao što su hipertireoza ili hipotireoza, mogu uticati na funkciju srca i dovesti do MINOCA moždanog udara.

Poremećaji štitne žlezde: Poremećaji štitne žlezde, kao što je hipertireoza, mogu dovesti do MINOCA šoka.

Bolesti srca: Neki hronični zdravstveni problemi, kao što su hipertenzija ili kardiomiopatija, mogu dovesti do oštećenja srca i MINOCA moždanog udara.

Ako sumnjate da ste podložni MINOCA moždanom udaru, najbolje je da se konsultujete sa specijalistom i podvrgnete se neophodnim pregledima kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Kako se leči MINOCA srčani udar?

MINOCA ili infarkt miokarda sa neopstruktivnim koronarnim arterijama leči se na isti način kao i drugi srčani udari: antitrombocitnom terapijom, statinima, ACE-inhibitorima/blokatorima angiotenzinskih receptora i beta-blokatorima.

Međutim, stručnjaci smatraju da ove terapije treba da budu prilagođene pacijentima sa MINOCA udarom, posebno onima bez ateroskleroze.

Zbog toga su potrebna velika ispitivanja koja će lekarima pomoći da odrede kako najbolje da leče MINOCA pacijente.

Foto FreePik
Komentari
Loading...