Generic filters
Exact matches only

Šta je Leblebija ? Smatra se lekovitom iz nekoliko razloga (VIDEO)

Leblebija, poznata i kao kikiriki ili boba, je biljka iz porodice mahunarki. Njeno naučno ime je Arachis hypogaea.

 

Kikiriki je poznat po svojim jestivim semenkama koje se često konzumiraju širom sveta. Semenke se nalaze u plodovima koji rastu pod zemljom, obično u obliku ljuske koja štiti seme.

Kikiriki se često koristi u kulinarstvu, bilo kao grickalica, puter od kikirikija, dodatak jelima ili u raznim kuvanim i pečenim receptima.

Osim što je ukusan, kikiriki je i bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini hranljivim izvorom.

Leblebija se često uzgaja u toplim klimama, a poznata je po svojoj sposobnosti da fiksira azot u zemlji, što poboljšava plodnost tla.

Ova biljka ima važnu ulogu u rotaciji useva i poljoprivredi, pružajući koristi kako u ishrani ljudi, tako i u očuvanju zemljišta.

 

Žašto je lekovita?

, uključujući bogatstvo hranljivim materijama i potencijalne zdravstvene koristi koje pruža.

Bogatstvo hranljivim materijama:

Leblebija je dobar izvor proteina, vlakana, zdravih masti, vitamina (poput vitamina E i vitamina B skupine) i minerala (poput magnezijuma, fosfora, bakra i mangana).

Ove hranljive materije igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja različitih delova tela.

Antioksidativna svojstva:

Kikiriki sadrži antioksidante, uključujući resveratrol, koji ima antiinflamatorna svojstva i može pružiti zaštitu od slobodnih radikala, što doprinosi opštem zdravlju.

Zdrave masti:

Leblebija sadrži mononezasićene i polinezasićene masti, koje se povezuju sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Masti u kikirikiju takođe mogu pomoći u apsorpciji nekih vitamina i minerala.

Regulacija šećera u krvi:

Vlakna u kikirikiju pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može biti korisno za osobe koje imaju dijabetes ili su podložne razvoju dijabetesa.

Podrška mršavljenju:

Unos kikirikija može doprineti osećaju sitosti zbog visokog sadržaja proteina i vlakana, što može biti korisno za kontrolu telesne mase.

Moguća zaštita od određenih bolesti:

Postoje istraživanja koja sugerišu da redovno konzumiranje kikirikija može smanjiti rizik od određenih bolesti, uključujući bolesti srca i neke vrste raka.

 

Leblebija sadrži duplo više gvožđa od mesa

Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4 – 23,3 odsto belančevina, 53,5 – 63,6 odsto ugljenih hidrata, 4,1 – 5,5 procenata biljnog ulja 3,3 – 5,5 odsto celuloze i 3,2 – 3,4 odsto mineralnih materija.

Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.

Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana leblebija sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa.

Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka, a bogate su i belančevinama.

 

Važno je napomenuti da je individualni odgovor na hranu različit, te da treba uzeti u obzir i druge faktore u ishrani i životnom stilu.

Pre nego što napravite značajne promene u ishrani iz lekovitih razloga, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom za ishranu ili zdravstvenim radnikom.

Foto FreePik
Komentari
Loading...