Šta je lasersko skidanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije (ili lasersko uklanjanje dioptrije) je procedura kojom se pomoću lasera uklanjaju refrakcione mane, odnosno “dioptrija” i omogućava jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

las

Omogućite sebi jasnu i oštru sliku odmah po prvom otvaranju očiju ujutru, uživanje u sportskim aktivnostima bez nošenja naočara i sočiva, oslobodite se skidanja sočiva pred spavanje i njihovog svakodnevnog održavanja.
Potpuna bezbolnost procedure, procenat uspešnosti od 95% (95 od 100 pacijenata posle intervencije postaje potpuno oslobođeno nošenja naočara i sočiva) i mala učestalost komplikacija koje iznose manje od 1%, su omogućile da uklanjanje dioptrije laserom postane jedna od najbolje prihvaćenih procedura od strane pacijenata, kojoj se do sada podvrglo preko 30 miliona osoba širom sveta.

Laserom se menja prelomna moć rožnjače i trajno uklanja dioptrija

Po zvaničnom istraživanju Evropskog udruženja za refraktivnu hirurgiju (ESCRS) iz 2010. godine, procenat pacijenata kojima je laserski uklonjena dioptrija i koji bi pri tom preporučili lasersko skidanje dioptrije i drugima iznosi 98 procenata.

Preduslovi za lasersko skidanje dioptrije

-Morate imati najmanje 18 godina
– Stabilnu dioptriju najmanje godinu dana
-Dioptrije od -10D do + 6D i astigmatizam do 6D
-Da rožnjača i oko u celini zadovoljavaju određene medicinske kriterijume kako bi se osigurala bezbednost zahvata, što se utvrđuje posebnim, veoma opsežnim pregledom, na visoko -sofisticiranim i specijalizovanim dijagnostičkim aparatima
-Ukoliko ste nosilac mekih kontaktnih sočiva potrebno je da ih skinete I ne nosite nedelju dana pre preoperativnog pregleda kako bi se precizno moglo ustanoviti da li ste dobar kandidat -za lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko nosite RGP (polu-tvrda) kontaktna sočiva potrebno je da ih ne nosite dve nedelje pre pregleda.

Za dioptrije van gore navedenog opsega, postoji mogućnost korekcije dioptrije ugradnjom specijalnog Visian ICL faknog sočiva, kojim se mogu korigovati dioptrije od -20 do +10.

Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Kao što smo već napomenuli, da bi pacijent mogao da se podvrgne laserskom skidanju dioptrije moraju da budu ispunjeni osnovni preduslovi pre svega u pogledu visine dioptrije i njene stabilnosti.

Precizno snimanje rožnjače pomoću Wavelight Oculyzer-a

Pored toga, da bi se sa sigurnošću utvrdilo ko je kandidat za lasersko skidanje dioptrije i kako bi se osigurala bezbednost i uspešnost zahvata, neophodno je obaviti opsežan dijagnostički pregled za lasersko skidanje dioptrije.

Taj pregled uključuje:

-kompjutersko određivanje dioptrije automatskim refraktokeratometrom
-visoko sofisticirano i precizno snimanje rožnjače kornealnom tomografijom
-bezkontaktno merenje očnog pritiska
-proveru kvaliteta suznog filma
-određivanje vidne oštrine
-kompletan biomikroskopski pregled prednjeg očnog segmenta
-određivanje vidne oštrine u cikloplegiji (sa proširenim zenicama)
-kompletan biomikroskopski pregled očnog dna

Trajanje kompletnog pregleda za lasersko skidanje dioptrije iznosi dva sata. Po završetku ovih dijagnostičkih procedura i potvrđivanju da je pacijent kandidat za lasersko skidanje dioptrije zakazuje se termin same procedure.

Već prvi dan posle intervencije 90% pacijenata ima maksimalnu vidnu oštrinu i posle tri dana se, uz pojačan higijenski režim, vraćaju svakodnevnim i radnim aktivnostima.

Klikom na sledeći link, možete pogledati video u kojem dr Gordana Suvajac, medicinski direktor očne bolnice Profesional, objašnjava šta je lasersko skidanje dioptrije, koje se dioptrije mogu ukloniti laserom, tok same intervencije i postoperativni period. Takođe možete videti i iskustva pacijenata koji su se laserskom intervencijom u očnoj bolnici Profesional trajno oslobodili nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

(Očna bolnica Profesional)

 

 

Komentari
Loading...