Šta je Laringitis?

Laringitis je akutna bolest larinksa (tzv. zvučne kutije) koja može nastati zbog nagle promene temperature, sastava udahnutog vazduha, a može biti i posledica prehlade.

larDakle, vazduh prolazeći kroz nosne šupljine bude zagrejan i u velikoj meri oslobođen od raznih nečistoća što je osnov stabilne funkcije larinksa.

Kada je onemogućeno disanje kroz nos šanse za pojavu laringitisa znatno se uvećavaju, jer vazduh iz spoljašnje sredine, sa svim svojim sastavom i spoljnom temperaturom, dolazi do larinksa što može izazvati upalu. Upala dovodi do promuklosti, osećaja suvoće ili pečenja u dubini grla, pojave suvog kašlja karakterističnog zvuka.

Najčešće se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom i starijih osoba, kada se dešava da sluznica, sadržana od mreže sitnih žila, erodira i pojavi se krvarenje. Tada se upalni proces komplikuje i širi na donje disajne organe, što dovodi do ozbiljnijeg načina lečenja.

Akutni laringitis, koji se zanemaruje može postati hroničan, što se često dešava kod osoba sa učestalim prehladama ili upalom sinusa, kod osoba koje glas nekontrolisano koriste ( pevači, govornici, teški pušači i sl.). Dešava se da glas gubi visoke tonove i sve više slabi.

Najčešće se savetuje:

– prestanak pušenja,
– prestanak izlaganju prašini ili drugim iritantima,
– vokalna redukcija (ako postoji prenaprezanje glasa),
– obavezno tretiranje infektivnih žarišta nosa i sinusa.

Blagovremeno tretiranje gornjih disajnih puteva haloterapijom svodi na minimum upalne procese u nosu i sinusu, što je preduslov za prirodnu zaštitu larinksa.

Kada već dođe do pojave laringitisa, pozitivna dejstva slane terapije ogledaju se u eliminisanju bakterijskih uzročnika upale i smanjenju upalnih procesa na larinksu, te obnavljanju površinskog sastava sluznice i vraćanju glasa ustaljene boje.

 

 

Komentari
Loading...