Generic filters
Exact matches only

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i vulve, metoda posmatranja vagine, i vrata materice uz pomoć kolposkopa.

 

Kolposkop je specijalno konstruisan pokretni mikroskop uz uvećanje od 6 – 40 puta.
Ova metoda se može pohvaliti tačnošću između 60 – 85%, u kombinaciji s citologijom 98 – 99%.

Kao takva kolposkopija je izvanredna dijagnostička dopuna citologiji.

Omogućava pouzdanu procenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije, i ciljanu biopsiju iz suspektnog sumnjivog područja.

Kolposkopija i citologija (Papa Nicolau test) su primarni skrining i zajedno u skoro 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani karcinom grlića materice.

Ponekad je potrebno, radi što tačnijeg postavljanja dijagnoze, ovaj pregled upotpuniti i biopsijom grlića materice (uzimanjem delića tkiva sa sumnjivog mesta na grliću) i fakcioniranom kiretažom (intervencija pomoćiu koje se uzima uzorak tkiva same materice).

Postoji nekoliko vrsta kolposkopija:

  • sporadična kolposkopija
  • obična selektivna kolposkopija
  • proširena selektivna kolposkopija
  • sistematska kolposkopija

Od navedenih načina primena kolposkopske metode, sistematska kolposkopija pokazala najadekvatnijom jer obuhvata celokupnu žensku populaciju.

Cilj kolposkopije

Kolposkopskim pregledom se mogu otkriti početne promena tkiva na površini grlića materice, a koje mogu postupno prerasti u rak grlića materice, mogu se definisati tačna mesta i stepen proširenosti takvih promena,takođe mogu se prepoznati promene povezane HPV virusom – humani papiloma virus, koji je direktno odgovoran za nastanak raka grlića materice, mogu se sigurno prepoznati promene ako već postoje.

Komentari
Loading...