Generic filters
Exact matches only

Šta je klistir – klizma?

Ako nikada niste čuli za klistir ili klizmu, sva je šansa da ste imali baš puno sreće sa vašim crevima.

 

Klistiranje debelog creva odnosno klizma predstavlja uobičajenu terapijsku proceduru kod koje se ubrizgava određeni rastvor tečnosti kroz analni otvor u debelo crevo, posledično dovodeći do čišćenja i pražnjenja. Često se klizma koristi radi davanja lekova ili pomoći kod uspostavljanja dijagnoze.

Klistirom ili klizmom se vrši brzo i efikasno čišćenje debelog creva i pokretanje daljeg rada creva, dok se kod pacijenta instantno stvara osećaj velikog olakšanja.

Koji simptomi ukazuju na potrebu za klizmom?

Do problema sa crevima dolazi iz različitih razloga.

Često su problemi sa digestivnim traktom posledica fizičke neaktivnosti, nepokretnosti ili slabe pokretljivosti pacijenata, različitih akutnih zdravstvenih stanja i bolesti, ali neretko može biti u pitanju i prolazna nelagodnost uzrokovana svakodnevnim stresom i lošom, neredovnom ishranom.

Simptomi koji često ukazuju na to da je telu potrebno čišćenje i detoksikacija u kratkom roku su: konstipacija ili zatvor, gubitak apetita, apatija i depresija, bolovi u stomaku, razdražljivost i nagle promene raspoloženja, gorušica, otok, prekomerna težina, umor, uporne glavobolje i nedostatak koncentracije.

Kada je potrebna klizma kod kuće?

Klizma ili klistiranje debelog creva se primenjuje u terapijske svrhe po nalogu lekara onda kada je kod pacijenta nastupio zatvor odnosno konstipacija.

Do zatvora ili konstipacije dolazi kada debelo crevo iz nekog razloga nije u stanju da obavlja svoj svakodnevni zadatak tj. da ukloni telesne produkte kroz rektum.

Kada nastupi konstipacija, pacijent ima tri ili manje kretanja creva tokom nedelju dana.

Prilikom blaže konstipacije preporučljivo je obogatiti ishranu vlaknima, unositi više tečnosti i povećati bavljenje fizičkim aktivnostima.

Međutim, ako je konstipacija uporna i zatvor dugo traje, često se pribegava klistiranju da bi se efikasno i brzo rešio problem sa crevima i uspostavio normalan rad digestivnog trakta.

Administracija klizme odnosno klistiranje debelog creva u kućnim uslovima ima mnogo prednosti. Pre svega, pacijentu se obezbeđuje privatnost i udobnost sopstvenog doma prilikom rešavanja problema konstipacije.

Prilikom nege slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, klistiranje kod kuće je preporučljivo radi izbegavanja dodatnog angažmana pacijenta i njegovih bližnjih oko transporta i radi smanjenja nepotrebnih troškova.

Kako se radi klizma kod kuće?

Za efikasno administriranje klizme u kućnim uslovima neophodna vam je pomoć stručnog medicinskog osoblja. Kada vam privatna medicinska sestra MOBILNA SESTRA pruža uslugu davanja klizme kod kuće, nemate o čemu dalje da brinete.

Mobilna sestra se svakom pacijentu pojedinačno posveti i obezbedi da terapijska procedura klistiranja debelog creva kod kuće bude izvedena pravilno, efikasno i brzo, a da pacijentu ne bude neprijatno ili bolno.

Sama procedura administriranja klizme kod pacijenta u kućnim uslovima se izvršava pomoću analnog katetera kojim se u debelo crevo uliva tečnost sastavljena od vode, sapunice, fiziološkog rastvora, parafinskog ulja, čaja od kamilice ili glicerola. Osnovu tečnosti koja se uliva čini voda, a u kombinaciji sa ostalim sastojcima, ona dovodi do nadražaja u crevu nakon kojih dolazi do čišćenja i pražnjenja creva.

Izuzetno je bitno da klistiranje debelog creva kod kuće obavlja medicinsko osoblje koje je stručno u ovom području.

Ukoliko se ovaj postupak obavi nestručno, može doći do velike neugodnosti pacijenta, pa čak i lakših povreda.

Cena davanja klizme kod kuće?

Za sve informacije o ceni davanja klizme u kućnim uslovima, kao i ostalih medicinskih i negovateljskih usluga koje pruža MOBILNA SESTRA, možete nas kontaktirati putem telefona 060 32 64 666 i 011 71 15 269.

Mobilna sestra pruža usluge klistiranja debelog creva na terenu, uz dugogodišnje iskustvo, u terminu koji Vama najviše odgovara.

Vaša Mobilna sestra

Foto FreePik
Autor/Izvor Mobilna sestra
Komentari
Loading...