Šta je Ešerihija koli?

Postoji veliko neznanje kod generalne populacije vezano za Ešerihija koli bakteriju.
Pokušat ćemo da damo nekoliko objašnjenja jednostavnim jezikom i razjasnimo neke nejasnoće, mitove i istine o ovoj široko rasprostranjenoj bakteriji.

koli

Ešerihije koli, stručno nazvane Escherichia coli, ili kraće e.coli (na engleskom se izgovara ikolaj) ima nekoliko vrsta i podvrsta.

Jedna od tih vrsta obično se nalazi i obitava u donjem stomaku toplokrvnih životinja, a i ljudi. Većina vrsta Ešerihije je potpuno bezopasna, pa čak i korisna. Nekoliko vrsta je štetno i mogu da dovedu do komplikacija, pa čak i smrti, kao na primer O157:H7, ili O111:B4 (nedavno nadjena u Americi u celim poljima spanaća).

Korisne vrste Ešerihije, koje normalno obitavaju u našem probavnom traktu, proizvode vitamn K i štite naš želudac od drugih otrovnijih bakterija.

Sve vrste Ešerihija coli bakterije su specifične za okolinu u kojoj su se razvile i mogu se laboratorijskim putem lako razvrstati. Zbog toga je relativno lako utvrditi da li je infekcija došla od životinja, ljudi ili ptica. Na primer, ako je uzrok infekcije ili epidemije zagadjena voda iz bunara, može se utvrditi da li je voda zagadjena ljudskim, životinjskim ili ptičijim izmetom. Na primer, fekalije iz štale mogu podzemnim putem dospeti u bunar, kao i fekalije iz septičkih jama.

Vrsta Ešerihije može da se promeni mutacijom u organizmu i postane štetna kako za životinje tako i za ljude. Kod zdravih osoba te mutacije se uglavnom završe prolivom i iščeznu same od sebe.

O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu veće posledice, pa i smrt kod starijih osoba i dece koja već imaju problema sa imunitetom organizma.

U normalnim okolnostima Ešerihija koli će nastaniti probavni trakt novorodjene bebe u roku od 40 do 45 sati od rodjenja putem vode, hrane, ili osobe koja je u kontaktu sa bebom.
Ovo je sasvim normalan proces i Ešerihija je korisna bakterija našeg organizma, to jest, ukoliko ne mutira i postane jedna od štetnih vrsta.

U, da tako kažem, nenormalnim okolnostima Ešerihija koli može da izazove infekcije, kako urinarnog, tako i probavnog trakta, a u nekim slučajevima i meningitis. U retkim slučajevima može da izazove i druge boleseti, kao upalu pluća i neka septička oboljenja.

Eserihija.com

 

 

Komentari
Loading...