Generic filters
Exact matches only

Šta je ARTROZA? (VIDEO)

Artroza je degenerativna bolest zglobova koja uzrokuje oštećenje hrskavice, koštane izrasline (osteofite) i upalu zglobova.

 

Hrskavica je tkivo koje oblaže zglobove i omogućava im da glatko klize između kostiju tokom kretanja.

Kod artroze, hrskavica se postepeno troši i raspada, što dovodi do trljanja kostiju jedna o drugu prilikom kretanja.

Artroza može zahvatiti svaki zglob, ali najčešće pogađa zglobove koji su najviše opterećeni, kao što su kolena, kukovi, šake i kičma.

Najčešći simptomi osteoartritisa uključuju bol u zahvaćenom zglobu, ukočenost, smanjenu pokretljivost, oticanje zglobova i zvukove pucanja pri kretanju.

Uzroci osteoartritisa mogu biti različiti, uključujući starenje, prekomernu upotrebu zglobova, prethodne povrede zglobova, genetske faktore, prekomernu težinu i neke druge bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

Lečenje osteoartritisa može uključivati promene načina života, kao što su vežbanje, gubitak težine, fizikalna terapija i primena toplote ili hladnoće na zahvaćeni zglob.

Pored toga, mogu se koristiti lekovi protiv bolova i upale, ortopedska pomagala, kao što su cipele sa umetcima ili protezama, au nekim slučajevima i hirurški zahvati kao što su artroskopija ili zamena zglobova.

 

Kako znamo da imamo ARTROZU?

 

Postoji nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati na prisustvo osteoartritisa.

Ako primetite bilo koji od sledećih simptoma, trebalo bi da se obratite lekaru radi dijagnoze:

Bol: Bol je jedan od glavnih simptoma artroze. Možete osetiti bol u zahvaćenom zglobu tokom ili posle aktivnosti, kao i u mirovanju.

Bol može biti blag do umeren, ali u naprednijim stadijumima artroze može postati intenzivniji.

Ukočenost: Osteoartritis može izazvati osećaj ukočenosti u zahvaćenom zglobu, posebno nakon perioda odmora ili neaktivnosti.

Ukočenost obično nestaje nakon nekoliko minuta kretanja.

Smanjena pokretljivost: Zglob zahvaćen osteoartritisom može imati ograničenu pokretljivost. Primetićete da je teže potpuno saviti ili ispraviti zahvaćeni zglob.

Otok: Kod artroze može doći do blagog otoka zahvaćenog zgloba. Otok je obično manje izražen nego kod inflamatornih zglobova, kao što je reumatoidni artritis.

Zvukovi pucanja ili škrgutanja: Možda ćete primetiti zvukove pucanja, škrgutanja ili šuštanja kada pomerate zahvaćeni zglob.

Ovi zvuci mogu biti rezultat oštećenja hrskavice ili prisustva osteofita (koštanih izraslina) u zglobu.

 

Ako imate gore navedene simptome, važno je konsultovati lekara koji će obaviti detaljan pregled i dijagnostičke testove.

Dijagnostikovanje osteoartritisa obično uključuje fizički pregled, rendgenske snimke zglobova, a ponekad i dodatne testove kao što su magnetna rezonanca (MRI) ili testovi krvi kako bi se isključili drugi mogući uzroci simptoma.

Foto FreePik
Komentari
Loading...