Šta da pijete umesto lekova?

Nema potrebe da se, svaki put kada vas zaboli glava, opečete se, boli vas grlo ili imate konstipaciju, “kljukate” lekovima. Možete da ih izlečite i stvarima koje već imate u kuhinji.

lekovi-box

Ukoliko je opekotina mala, kao kada, na primer, opečete prst o peglu za veš ili ringlu, dovoljno je da držite ruku pod mlazom hladne vode oko 10 minuta. Takođe, dobra opcija je da na mesto opekotine namažete malo margarina. “Umesto hlađenja, bolja opcija je margarin koji će ‘zarobiti’ toplotu”, savetuje dr Džefri Pelegrino.

Glavobolja
Najbolji “klasični” lek za glavobolju je led, kažu stručnjaci. Noviji lekovi za glavobolju su možda efikasniji, ali brojne studije su pokazale da je i led efikasan kod migrena. Najbolje je da nekoliko minuta držite led na zadnjem delu glave, skoro do vrata.

Bol u grlu
Najbolji domaći lek za upaljeno grlo nalazi se u vašoj kuhinji. Naravno, ukoliko imate temperaturu ili neke druge simptome, trebalo bi da se javite lekaru, ali ako vas samo grebe u grlu, dovoljno je da ga ispirate mešavinom vode i soli, kaže dr Hagen.

Konstipacija
Do konstipacije ili zatvora dolazi zbog problema sa varenjem. Studija je pokazala da konzumiranje 12 suvih šljiva dnevno, ima daleko bolje efekte na regulisanje varenja nego savremeni lekovi.

 

mondo.rs

Komentari
Loading...