Šta da jedeš ako imaš dijabetes

Kao hronična i neizlečiva bolest, dijabetes može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda ukoliko se ne otkrije i ne leči. Pravilna ishrana dobra je prevencija, ali i način da oboleli regulišu nivo šećera u krvi.

žkruh

U Srbiji je do prošle godine registrovano oko 630.000 obolelih, saopštila je agencija za odnose s javnošću “Pristop”, uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, 14. novembra.

Način ishrane je jedan od najvažnijih koraka kako zdravi mogu da umanje rizik obolevanja od dijabetesa, ali i kako da oboleli regulišu nivo šećera u krvi.

Nije reč o posebnoj kuhinji za dijabetičare, već je nužna samo preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti.

Organizam treba da bude snabdeven optimalnim unosom svih hranljivih materija – ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode, ali veliki značaj u ishrani imaju i složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna koja značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti.

“Česta je zabluda da dijabetičari moraju da isključe hleb i proizvode od žita iz svoje ishrane, a zapravo je dovoljno da promene svoje navike i koriste proizvode od punog zrna žita”, rekla je nutricionista i stručnjak za planiranje kolektivne ishrane Doma za stare na Bežanijskoj kosi, Jasmina Mitrić.

Ona je dodala da su brojna istraživanja pokazala da redovno konzumiranje ražanog hleba i proizvoda od ražanog brašna, mogu uticati na bolji insulinski odgovor, odnosno utiču na sporiju resorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu.

Mitrić je naglasila da se, pored ražanog hleba, prednost daje i ostalim vrstama hleba dobijenih od punog zrna žita, pahuljica i kinoe.

“Kada se u planiranju obroka koriste ove namirnice, mora se voditi računa o ukupnom unosu ugljenih hidrata, bez obzira na to što one sadrže i rastvorna i nerastvorna vlakna”, istakla je Mitrić.

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju na to da se redovnim konzumiranjem hleba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno smanjuje i rizik obolevanja od dijabetesa.

Otkako su u mnogim domovima zdravlja ukinuti centri za savetovanje, mnogi oboleli moraju savete u vezi sa ishranom da traže na drugim mestima, na primer na Internet stranicama, gde besplatno mogu dobiti savet nutricioniste.

Stručnjaci preporučuju jedno parče, odnosno oko 50 grama ražanog hleba uz svaki obrok, jer taj hleb zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana sprečava nagli pad šećera posle obroka, što se dešava ako se uzima beli hleb.

Uz obrok koji sadrži krompir, pirinač, pasulj ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hleba.

 

Autor: MONDO/Tanjug

Komentari
Loading...