Generic filters
Exact matches only

Šta BUBULJICE govore o našem zdravlju i navikama?

Bubuljice su više od estetskog problema. Mapa lica objašnjava vezu između pojave bubuljica i određenih zdravstvenih stanja. 

 

Verovali ili ne, postoji drevno naučno objašnjenje za povezanost između lokacije bubuljica na licu i stanja unutrašnjih organa.

U skladu sa starim kineskim učenjima i principima Ajurveda učenja, tzv.mapiranje lica nas uči o stanju unutrašnjih organa na osnovu mesta na licu na kome imamo bubuljice.

Možda ste čuli za „vinsko lice“ gde ispijanje previše vina  dovodi do tamnih podočnjaka ili glutensko lice koje je naduveno i otečeno.

Učili su nas da se od čokolade dobijaju bubuljice a da od stresa može nastati pravi haos na licu.

Takođe se smatra da žena u zavisnosti od datuma u mesecu tj. u zavisnosti od dela menstrualnog ciklusa ili blista ili se pretvara u rugobu.

Iza ovih i sličnih tvrdnji krije se po neka naučno dokazana istina ali i mnoge trendovske zablude učvršćene mnogobrojnim prepričavanima na portalima i društvenim mrežama.

Kako sprečiti pojavu bubuljica na licu?

Nekoliko jednostavnih koraka je dovoljno da ublaži, proredi ili zauvek ukloni pojavu bubuljica na licu.

 • Izbegavajte nepotrebno dodirivanje lica rukama.
 • Redovno perite ruke
 • Redovno čistite ekran pametnog telefona antibakterijskim maramicama
 • Odmarajte lice od šminke
 • Birajte proizvode za čišćenje, negu i dekorativnu kozmetiku koji nose oznaku prirodno. To znači da proizvod ne sadrži agresivne materije.
 • Koristite samo proizvode namenjene vašem tipu lica
 • Pijte dosta vode – 2 litra dnevno
 • Menjajte jastučnicu jednom nedeljno
 • Temeljno očistite lice ujutru i uveče
 • Podignite šiške sa čela lepom šnalom
 • Isprobajte drugačiji način ishrane bogat vitaminima, mineralima, omega masnim kiselinama i vlaknima. Eksperimentišite sa izbacivanjem šećera i mlečnih proizvoda.
 • Naspavajte se. Beauty sleep nije mit. 7-8 sati sna je neophodan uslov za blistav ten ujutru.
 • Naučite da upravljate stresom. Meditacija, fitnes, okretne igre… šta god da na vas deluje kao ventil, upražnjavajte redovno.

 

Krema za lečenje bubuljica na licu

Kada usvajanje dobrih navika nije dovoljno za uklanjanje bubuljica potreban nam je lek u vidu preparata. Krema za upale na koži i bubuljice je proizvod koji dermatolozi savetuju.

Kozmetički saloni često nude seriju skupih tretmana koji ne garantuju izlečenje. 

Dermatološkim pregledom otkriva se uzrok vašeg stanja. Uzimaju se brisevi sa lica, utvrđuje se stanje kože pod mikroskopom, određuje se tip lica. Vaš dermatolog će tražiti i uvid u proizvode koje koristite za negu i ulepšavanje. Nakon razmatranja svih činjenica dobićete predlog adekvatnog lečenja.

Kod ozbiljnijih stanja predlaže se lek za bubuljice u obliku kreme ili masti. Predloženi proizvod će sadržati jedan ili više sledećih sastojaka:

 • Klindamicin
 • Benzoil peroksid
 • Salicilna kiselina
 • Azaleična kiselina
 • Alfa hidroksi kiseline

Kod blažih stanja moguće je da ćete samo dobiti savet o prelasku na prirodne preparate za negu i promeni par loših navika. Ovo najčešće bude sasvim dovoljno za pozitivan efekat.

 

Šta je mapiranje lica – i kako funkcioniše?

Drevni lekari su koristili opservacione dijagnoze (dijagnoze na osnovu posmatranja). U odsustvu naprednih tehnologija koje bi zavirile ispod vidljivog dela kože posmatranje spoljašnjih simptoma je bilo sve što su mogli koristiti u dijagnostici bolesti unutrašnjih organa.

Prema mapiranju lica, akne i fleke na licu se razvijaju u određenim zonama zbog unutrašnjih problema, koji mogu uključivati visok krvni pritisak, dehidraciju i lošu probavu, ali i ozbiljne probleme organa kao što je na primer jetra.

Ne postoje validni naučni dokazi koji bi sugerisali da su ovi principi tačni. Međutim, princip je zanimljiv i svakako će biti zabavno uporediti mesta na licu gde vam najčešće izlaze bubuljice sa drugim zdravstvenim problemima ukoliko ih vi ili neko vaš ima.

 

Drevno mapiranje lica  na osnovu bubuljica ovako postavlja našu dijagnozu:

Čelo: Bubuljice na središnjem delu čela i horizontalno iznad orva pokazuju preterani rast loših bakterija u tankom crevu kao i njegovu lošu apsorpcionu moć. Bubuljice dijagonalno od korena nosa ka ivici kose -dehidratacija.

Nos: Ako na nosu imate akne vulgaris ili akne rozacea u pitanju je loše varenje, upalni procesi u organism za varenje a može biti povezano i sa disbalansom šećera u krvi. 

Obrazi: Deo obraza odmah ispod podočnjaka indicira iste probleme kao i nos.

Brada: Bubuljice na bradi ukazuju na probleme sa reproduktivnim organima. Kod žena mogu biti znak policističnih jajnika. Brada prva odreaguje pojavom bubuljica na promenu nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa.

Podočnjaci: Bubuljice na podočnjacima su znak dehidriranosti organizma.

 

Šta prouzrokuje bubuljice

U dermatologiji i kozmetici akne su pojam sa mnogo značenja. Najgrublje bismo ih mogli podeliti na bele i crne.

Akne sa crnim vrhom su mitiseri. Bele akne mogu biti opet beli mitiseri i razne vrste bubuljica.

Mehanizam nastanka jednih i drugih je do nekle sličan u samom osnovnom uzroku. 

Različiti uzroci  pak dovode do raznih oblika nepravilnosti.

Bubuljice nastaju kada se folikul dlake ili pora zapuše sebumom i mrtvim ćelijama koje koža odbacuje u procesu normalnog obnavljanja. Pored navedenog materijala u nastanku bubuljica uvek učestvuje i loša bakterija koja stvara upalu u zapušenoj pori i oko nje.

Pojačano lučenje sebuma stvara veću verovatnoću da će doći do zapušavanja pora.

Stres, hormonalni disbalans, loše opšte stanje organizma i pogrešan izbor preparata za negu lica kožu čine ranjivijom i sklonijom pojavi nepravilnosti.

 

Bubuljice po delovima lica i naše navike

Niste se pronašli u gornjem drevnom tumačenju mape lica. Ne patite od gore navedenih problema, a ipak vam se javljaju bubuljice na pojedinim delovima lica.

Evo savremenog objašnjenja veze između bubuljica i vaših navika.

Čelo: Kosa vam je masna. Imate šiške. Često sklanjate rukom kosu sa čela. Nosite kape i kačkete kojje loše održavate. Pogrešan izbor šampona i drugih preparata za negu kose.

Bubuljice uz liniju kose su uvek znak da vaši proizvodi za stilizovanje kose sadrže voskove, masnoće, ulja koji vam zapušavaju pore.

Nos: Masna koža. Nepravilna nega. Komedogeni proizvodi.

Obrazi: Prekomerna upotreba prljavih  telefona. Iako svi tvrde da redovno peru ruke sapunom, test je pokazao prisustvo bakterija na 82% ruku i 92% testiranih telefona.

. Retko menjate jastučnicu. One su pravi rasadnik bakterija.

Brada i vilična kost: Bubuljice na ovom delu lica poznate su pod nazivom hormonalne akne. Žene su skolnije da ih dobiju od muškaraca.

bubuljice
Foto: Pexels

Važnost dobrih navika protiv bubuljica

Lice sklono bubuljicama zaista traži posvećenu negu i pažnju. Neobično je važno stvoriti dobru svakodnevnu rutinu.

Počnite sa ovih 5  jednostavnih koraka pred odlazak na spavanje:

 

 • Temeljno očistite sve nečistoće i ostatke šminke sa svog lica. Koristite blaga sredstva za čišćenje namenjena vašem tipu kože. Sapun i voda nisu pravi izbor.
 • Koristite blagu penu za pranje lica. Uradite piling lica jednom nedeljno.
 • Koristite toner. Nakapajte nekoliko kapi na pamučni tiger i pređite njime preko očišćene kože lica i vrata. Biljni toneri bez hemikalija su odličan izbor.
 • Nanesite hidratantnu noćnu kremu kako biste koži pomogli da se regeneriše tokom noći.
 • Stavite kremu za područje oko očiju.

 

Prirodna kozmetika protiv bubuljica

Ukoliko ste se do sada fokusirali samo na prednju etiketu proizvoda i efekat koji reklame obećavaju, vreme je da zavirite u drugu stranu medalje.

Pomno proučavanje liste sastojaka u vašem proizvodu za lice treba da postane jedna od boljih navika koju ćete usvojiti.

Štetne hemikalije, konzervansi i veštački mirisi mogu biti okidač za bubuljice. Sve ove materije isušuju ili iritiraju kožu. Kao prirodni odgovor na opasnost lojne žlezde luče dodatni sebum kako bi nas zaštitile. Prekomeran sebum je siguran put do bubuljica. 

Prirodna kozmetika za lice ne sadrži hemikalije. Formulisana je na bazi biljnih ekstrakata, prirodnih aktivnih materija biljnih ulja i slično. Nastaje kombinovanjem vekovima starih saznanja o lekovitom delovanju materija iz prirode i savremenih saznanja i tehnoloških inovacija.

 

Osmotrite svoje lice i svoje navike. Rešenje protiv bubuljica nekad je lakše nego što mislite.

Foto Pexels Pexels
Komentari
Loading...