Šta bi trebali jesti ukoliko imate bolove u želudcu

Krivac za nastanak gorušice je slabost mišićnog prstena na donjem kraju jednjaka. Gorušica izaziva osećaj gorkog ukusa u grlu, žarenje i pečenje, pritisak i bol u gornjem delu stomaka i iza grudne kosti. Kada dugo traje, kiseli želudačni sok može da dovede i do zapaljenja jednjaka.

trbuh

Čir na želudcu predstavlja oštećenje sluzokože želudca koje je najčešće uzrokovano bakterijskom infekcijom, i to bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter pylori).

Ove bolesti organa za varenje povezane su sa lošom ishranom, a da bi se sačuvao zdrav želudac, potrebna je uravnotežena ishrana. Ona je jedan od načina njihove prevencije, ali i pomoći pacijentima koji od njih već pate.

Izbegavajte masnu hranu, alkohol, čokoladu

Do skora se smatralo da pacijenti koji pate od bolesti želudca treba da se pridržavaju vrlo rigidnih pravila u ishrani. Međutim, pošto je praksa pokazala da pacijenti sa istim dijagnozama različito reaguju na iste namirnice, sve više se smatra da njihova ishrana treba da se bazira na individualnoj podnošljivosti, tj. da svaki pacijent osluškuje svoj organizam pri unosu pojedinih namirnica i prema tome određuje svoj jelovnik.

Ipak, postoje određene smernice u ishrani kojih bi oni trebalo da se pridržavaju budući da se zna da im neke namirnice mogu smetati, a da neke mogu biti dopuna njihovoj terapiji i navodi se da neke vrste namirnica opuštaju i otvaraju mišićni sfinkter, te tako dopuštaju da želudačna kiselina pređe iz želudca u jednjak. To su čokolada, nana, masna hrana, alkohol i crni luk, koji bi ovi pacijenti trebalo da izbegavaju, što se preporučuje i za namirnice koje podstiču lučenje kiseline u želudcu, poput kafe, kola napitaka, piva i mleka.

Masna hrana dovodi do gorušice jer podstiče stvaranje velike količine holecistokina koji utiču na otvaranje sfinktera, a usporavaju pražnjenje želudca. Učestalu i intezivnu gorušicu posebno izazivaju kobasice, pljeskavice, pržena hrana i prevreo sir, ljuta i začinjena hrana i sirov crni luk.

I alkohol izaziva gorušicu, ne samo kod osoba koje od nje pate već i kod zdravih ljudi, a posebno ako ga unose neposredno pre odlaska u krevet. Tokom sna alkohol opušta sfinkter dozvoljavajući kiselini da pređe u jednjak. Napad kiseline događa se najčešće tri i po sata nakon uzimanja alkohola.

Prepunjen želudac vodi do gorušice

Uzrok tegoba može da bude i unošenje velike količine hrane. Želudac tada bude prepunjen, više pritiska sfinkter koji se lako otvara, a to je put u gorušicu. Zato ne treba ležati na desnoj strani jer se tada sfinkter lakše otvara.

Koje namirnice su dobre za želudac?

Osim što bi trebalo da smanje količinu masne hrane, preporučuje se uzimanje više belančevina i ugljenih hidrata,  manji obroci na svaka tri-četiri sata,  žvakanje hrane polako i konzumiranje mlake hrane a ne vruće.

Na vrhu liste namirnica koje se preporučuju nalazi se riba, i to kuvana ili pečena bez masnoće, ali ne i pržena, zatim nemasna mesa, takođe nepržena, mladi sir, acidofilni jogurt sa probioticima, kiselo mleko, kuvano i sveže lisnato povrće, raženo bražno ili dvopek, banane, jabuke, dinje, zeleni čaj, čaj od kantariona i kamilice, sok od svežeg kupusa.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...