Generic filters
Exact matches only

Sredstvo sa kojim ćete se izboriti sa opadanjem kose

Gubitak od šezdeset do stotinu dlaka dnevno smatra se normalnim i individualan je.

Sve što je preko tog broja smatra se pojačanim opadanjem kose i ukazuje na problem koji treba rešiti.

Folikul naše dlake se stalno obnavlja i ima brojne funkcije a najvažnije su protekcija i senzacija. Kod ljudi svih rasa kosa je jedna od najvažnijih socioloških i psiholoških karakteristika.

Postoji niz stanja koja su vezana za proređivanje kose.

Na prvom mestu, sasvim prirodan proces opadanja dlake nakon porođaja. Kada je žena u drugom stanju ima visok nivo progesterona i dlaka koja bi uobičajeno ispadala zaustavlja se u takozvanoj telogenoj fazi svih 9 meseci trudnoće. Nakon porođaja dolazi do naglog pada ženskih hormona u organizmu a samim tim i do masovnog opadanja kose. Kod nekih žena može doći čak i do ćelavosti na pojedinim delovima glave. Ovaj je proces u potpunosti povratan.

Oko 20% populacije doživljava sezonsko opadanje kose, najćešće tokom septembra i oktobra. Kod osoba koje imaju nedostatak gvožđa kosa postaje jako istanjena i proređena. Nakon supstitucije u potpunosti se vraća volumen kose.

Nažalost, danas su popularne rigorozne dijete, čak i kod veoma mladih devojaka, koje predstavljaju veliki stres za organizam. Najčešće postoji značajan deficit proteina, a gubitak kose koji nastane iz tog razloga je najčešće ireverzibilan (nepovratan).

Takođe, nedostatak vitamina iz grupe B i Cinka može dovesti do sličnih tegoba. Tokom značajnog mršavljenja može doći i do poremećaja menstrualnog ciklusa. Nakon toga uslediće i opadanje kose i pojave pojačane maljavosti na licu.

Takođe, kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak androgenih hormona pojavljuje se takozvana androgena alopecija – proređenost kose po muškom tipu.

Vlas kose je slabija, a teme se providi u čeonom predelu. Ukoliko se blagovremeno pacijent javi lekaru i započne terapiju proces se može zaustaviti i jednim delom poboljšati. Ukoliko dođe do potpune atrofije korena proces je nepovratan.

Oboljenja štitne žlezde, praćena manjkom ili viškom hormona, uzrokuju suvu, krtu i proređenu dlaku.

Veliki stres, bez obzira da li se radi o emotivnom stresu ili teškoj bolesti praćenoj visokom temperaturom učiniće da se zaustavi faza rasta dlake i da ona nakon 3 meseca počne da ispada.

Takođe, postoji spektar lekova, uključujući i citostatike, koji dovode do privremene ćelavosti.

Hemijska sredstva kojima se tretira kosa ne bi trebalo značajnije da utiču na opadanje dlake. Izuzetak su alergije ili nepravilno korišćenje kiselina. Ukoliko se svakodnevno kosa pere i pri tome koriste blagi šamponi (za svakodnevnu upotrebu), nećemo doprineti opadanju.

Čvrsto vezivanje kose, grubo dugotrajno češljanje može mehanički oštetiti koren i dovesti do opadanja. Kod vrlo teških oboljenja kao što su karcinomi ili sistemske autoimune bolesti ispadanje kose može biti jedan od prvih znakova oboljenja.

Tokom životnog veka smanjuje se broj folikula koje imamo na glavi. Kod žena koje su genetski predisponirane menopauza dovodi do gubitka kose.

Predstavljamo vam recept koji je proveren i prirodan. Mnogi su probali i uspeli su da se izbore protiv opadanja kose.

Sastojci

  • 15 supenih kašika sitno iseckanog lista koprive
  • 5 supenih kašika cveta kamilice
  • 300 ml vinskog sirćeta

Priprema

U 1, 2 l proključale vode stavite koprivu (može čaj od koprive). Ostavite poklopljeno 2 sata. Nakon 2 sata zagrejte vodu i koprivu; ali ne sme proključati.

Sklonite lonac sa šporeta i dodajte kamilicu,odmah poklopite i ostaviti 2 sata.

Potom procedite ,te dodajte vinsko sirće.Dobro promešajte.

Svako drugo veče mazati kosu losionom i malo izmasirati.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...