Generic filters
Exact matches only

Sprečite probleme sa zglobovima na vreme- Saveti

Dokazano je da više od 70% odraslih osoba ima stalne ili povremene probleme i bolove u zglobovima, odnosno mišićima.

nn

Zbog toga i svakodnevni, najjednostavniji pokreti mogu predstavljati velike probleme.

Najčešći uzrok su reumatske bolesti, osteoartritis, sportske ozlede, smanjena fizička aktivnost i povećana težina. Bol u kolenu najviše se javlja, a zatim bol u ramenu i kuku. Neprijatan bol može zahvatiti svaki deo tela, od ramena pa sve do članka. S godinama zglobovi bole sve više i jače.

Kako biste sprečili ili barem ublažili te bolove, potrebno je na vreme promeniti loše životne navike, odnosno početi voditi zdrav život. Važno je s tome početi već u ranoj mladosti, kako se kasnije takva vrsta komplikacije ne bi ni pojavila.

Izuzetno je važna fizička aktivnost, koja je danas zbog mnogih naših obaveza, manjka slobodnog vremena i nedostatka energije znatno smanjena. Zapostavljena je i zbog toga većina ljudi danas vreme provodi ispred televizora, kompjutera, umesto da se bavi rekreacijom i sportom.

Hodanje, trčanje, plivanje, planinarenje, rolanje, ples, vežbanje u fitness centru samo su neke od fizičkih aktivnosti koje mogu biti korisne kod prevencije tegoba sa zglobovima. Vrste vežbi zavise uglavnom od afiniteta pojedinca. Na taj se način održava pokretljivost zglobova, a ujedno i zaštita od različitih deformacija.

Što je duži životni vek, to su veće mogućnosti za bolesti zglobova. Bržem starenju, propadanju zglobova pridonose i loše životne navike. Povećana telesna težina, nikako se ne sme zanemariti kao bitan faktor rizika. Naime, višak kilograma predstavlja veliko opterećenje na zglobove zbog čega oni slabe i tada se javljaju bolovi.

Danas se sve više pažnjet posvećuje nutritivnom pristupu lečenja zglobova, odnosno primeni prirodnih preparata. Najpre, su to preparati koji imaju značajnu korist što se tiče ublažavanja problema sa zglobovima, odnosno bolova kod mirovanja, kretanja, ukočenosti ili smanjene pokretljivosti.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...