Sprečite zastoj mleka i mastitis

Rodili ste, dojite i život vas i bebe polako se ustalilo. Odednom vašu idilu i mir prekidaju neobične kvržice na dojkama.

kop

Katkad se zbog velike količine mleka u grudima ili ipak slabijeg sisanja deteta, u mlečnim kanalićima nakupi mleka koje tada zaostaje na jednom mestu i stvara spomenute kvržice. Što duže mleko stoji te novo nadolazi, to se zdravlje grudi može više ugroziti.

Prvo što majka kod takvog zastoja mleka može osetiti su niz simptoma: natečenost, crvenilo i osetljivost dojki s mestimičnim tvrdim kvržicama. Ako ste napipali takve kvržice, preporučuje se da ih se pokušate osloboditi češćim dojenjem. Ne pokušate li to, kvržice postaju sve napetije i bolnije te mogu kasnije izazvati mnogo komplikacija.

Zanemarivanjem zastoja mleka može doći do jake bakterijske upale dojki sa visokom temperaturom i opštom malaksalošću organizma ili čak krajnje jakom gnojnom upalom.

Ne treba ni govoriti da ove promene na grudima ugrožavaju majčin mir i ritam dojenja, a neretko je toliko uplaše i konačno toliko i bole da majka misli da mora prestati s dojenjem. Ali, rešenje je najčešće baš suprotno. Većina ovih početnih simptoma povlači se samo ako majka nastavi dojiti. U slučaju jačih simptoma, vrlo jakog bola i temperature, važno je što pre potražiti pomoć lekara i početi s lečenjem kako ne bi došlo do gnojne infekcije i potrebe za hospitalizacijom. Na sreću retko koja majka zaista doživi da se simptomi toliko rasplamsaju i najčešće se početne upale reše češćim dojenjem.

Kako prepoznati zastoj mleka?

Iako prepunjenost dojki mogu pratiti simptomi nabreknutosti, natečenosti, osetljivosti i lagane boli reč je samo o znaku da je vreme da vaše dete dobije obrok. Ovi simptomi kao i neočekivani ritam ispunjavanja dojki mlekom ili pojava velikih količina mleka tipični su za majke koje tek uče dojiti i čije grudi uče zadovoljavati potrebe novorođenog deteta. Takve sanzacije u dojkama i osećaji prepunjenosti javljaju se katkad i kod iskusnijih dojilja neretko pre početka podoja. Ali, potrebno je znati da su nabrojani simptomi normalni i razlikuju se od zastoja mleka po tome što se kod zdravih grudi pritisak i nabreknutost smanjuje već za vreme podoja. Ozbiljniji zastoj mleka oko kojeg se valja malo pobrinuti uvek je praćen tvrdim kvržicama i to najčešće u jednoj dojci.

Sprečite zastoj mleka

  • Lična higijena. Pre dojenja operite ruke. Dojke ne morate posebno ispirati pre dojenja, dovoljna će biti svakodnevna nega tokom tuširanja. Negujte bradavice mastima za zarastanje ranica. Pripazite i na kvalitet grudnjaka, on neka bude pamučan, nežan i po mogućnosti maksimalno komotan. Inače pokušajte biti i malo bez grudnjaka. Tim zračite dojke i bradavice i ranice bolje zarastaju.
  • Poteškoće pri dojenju prvi su mogući uzrok pojave upale. Nepravilnim zahvaćanjem dojki dete oštećuje bradavice, a ranice i pukotine na njima otvaraju put bakterijama. Ne zahvati li dete dobro bradavicu, uvek ga pokušajte odvojiti i ponovno pravilno staviti na grudi.
  • Različiti položaji za dojenje mogu puno pomoći u prevenciji zastoja mleka. Naime, mleko se može nakupiti u različitim delovima dojke. Dojenjem u različitim položajima omogućavate detetu da mleko ravnomerno izvuče iz svih delova dojke. Ono to čini ritmičnim pokretima svoje bradice. Neka detetova bradica bude na području zastoja i masira ga.
  • Ponudite ravnomerno obe dojke. Ako je dete na prošlom podoju više mleka posisalo na jednoj dojci tada mu u sledećem podoju ponudite prvo drugu dojku.

Kako sprečiti pojačanje simptoma?

Prve znakove zastoja, kvržice i nateknutost, pokušajte osloboditi dojenjem. Budite uporni i ako treba dojite nešto češće te masirajte dojke, tuširajte toplom vodom ili kratko zagrejte pre podoja. Verovatno će već ova mera biti dovoljna za odčepljivanje kanalića, a poteškoća se rešiti na prirodan način. Međutim, neke majke ne primete kvržice na grudima pa ih ne pokušavaju niti osloboditi, a kod nekih majki se dojke upale vrlo brzo da dojenjem ne uspeju rešiti problem. Tada govorimo o mastitisu.

Šta uraditi u slučaju zastoja?

  • Dojite koliko god možete izdržati bol. Dete je vaše najbolje rešenje za sve poteškoće sa zastojem mleka ili upalom dojki.
  • Masirajte dojke na području zastoja mleka. Pokušajte izdržati bol
  • Tuširajte dojke toplim tušem, umotajte ih toplim oblozima posebno pre podoja. Tako ćete raširiti kanaliće i podstaći oslobađanje zaostalog mleka, a naravno i umanjiti bol pri dojenju. Inače, bol smanjujte hladnih oblozima…

Mastitis – jača upala

Radi se o bolnoj upali mlečnog tkiva, a uzrok upale može biti dvojak. Jedan uzrok samo je majčino telo. Naime, kad se dojke toliko prepune mlekom, mlečni kanalići znaju popucati i propustiti malo mleka u krvotok. Kako mleko ne sme biti u sastavu krvi, majčino telo reaguje imunom reakcijom te se brani naglim porastom temperature. Majka tada ima simptome koji poprilično liče na simptome gripe: vrlo visoka temperatura, groznica, malaksalost tela, pretnja dehidracije i opšta iscrpljenost što je sve praćeno naravno bolnim dojkama. Jedini lek u toj situaciji jeste snižavanje temperature te odlazak lekaru. Lekar može bolje proceniti radi li se o upali koja će sama od sebe proći (nebakterijski mastitis) ili će za lečenje trebati koristiti antibiotike. Oni su korisni u slučaju kad je upalu dojke uzrokovala bakterija stafilokok. Bakterije u telo majke ulaze kroz ranice na bradavicama, nastale zbog nepravilnog zahvaćanja dojke pri dojenju. Posebno se vole širiti upravo u području gde mleko zastaje i nakuplja se. Ne suzbija li se širenje bakterije antibioticima, dolazi do upale dojke. Ova vrsta upale odnosno bakterijski mastitis izaziva iste simptome kao i nebakterijski mastitis s jedinom razlikom da se obično simptomi kod bakterijske upale brže pojavljuju, intenzivniji su, a ne mora ih uvek pratiti natečenost dojki i kvržice, ali ih prati bol u dojkama.

Apsces – gnojna upala

Ako vas bolovi zbog bakterijske upale ne nateraju da ovaj problem rešite na vreme zadnji stepen upale koji će vas sigurno naterati da potražite pomoć jest gnojna upala dojke ili apsces. Vrlo se retko događa da majka ne uspe izlečiti upalu te se ona razvije tako daleko. Ali, majka tada završava u bolnici jer se u dojkama stvaraja gnoj, čirevi. Gnojni iscedak se u tom slučaju izlučuje s malo krvi i u mleku pa se majkama preporučuje da privremeno ne doje. Ali ako majka dobija antibiotike koji ne ometaju dojenje (na to bi lekari trebali obratiti pažnju), a u mleku nema gnojnog iscedka, preporučuje se nastavak  dojenja. Dojenje je tokom lečenja upale najbolji način ozdravljenja dojki jer se dojke tako oslobađaju zastoja, a detetu dojenje ne može naštetiti jer se u mleku istovremeno nalaze i antitela protiv iste bakterije. Tako dete dobija odbranu od iste bakterije, jača svoj imunitet i dalje dobija svoju hranu.

Komentari
Loading...