Generic filters
Exact matches only

Sprečite pojavu proširenih vena na vreme

Obično nisu ozbiljan problem, ali ponekad osim estetskih proširene vene mogu dovesti do drugih problema.

U celom telu, krv cirkuliše kroz dva venska sistema, koji su međusobno povezani sitnim venama. Jedan je površinski, a drugi dubinski sistem. Da bi krv iz donjih udova stigla do srca, ona mora da savlada silu težu, a to rado zahvaljujući stezanju mišića listova i pritisku stopala prilikom pokreta hodanja. Da se ta krv ne bi vraćala nazad, u venskom sistemu postoji niz zalistaka. Ako ti zalisci ne obavljaju svoj zadatak, dolazi do zadržavanja krvi i proširenja vena.

Simptomi da nešto nije u redu sa krvotokom u udovima su najčešće grčevi, utrnulost i svrab. Ovi simptomi su izraženiji kod žena, zbog toga što su njihvimi venski zidovi tanji nego kod muškaraca, pa se lakše opuštaju. Veliku ulogu u nastajanju ovog oboljenja ima i genetika. Proširene vene nastaju kao posledica slabih venskih zidova, ali i venskih zalistaka. Postoji još predispozicija za to, kao što su dugo stajanje na poslu, opstipacija, korišćenje kontraceptivnih pilula, gojaznost, početak menopauze i trudnoća.

Vežbanje, gubljenje težine, podizanje nogu dok se odmarate, samo su neke od stvari koje mogu pomoći da ublažite simptome proširenih vena i da sprečite pogoršanje ovog oboljenja. Nošenje široke obuće i izbegavanje dugih perioda stajanja takođe može da pomogne. Vene koje izazivaju komplikacije najčešće se uklanjaju hirurški, dok nehirurški tretmani uključuju elastične čarape i vežbe.

Skleroterapija je jedna od osnovnih terapija oboljenja proširenih vena. Ona se vrši korišćenjem umetanjem penastih sklerosanata pod vođstvom ultrazvuka za lečenje većih proširenih vena, koje se umeću na mesto ugruška koji se odstranjuje. Komplikacije kod ovog tertmana su retke, ali ako dođe do njih, mogu biti opasne po život, kao što su izazivanje moždanog udara. Zato je potrebno lečenje poveriti stručnom timu lekara.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...