Sprečite pojavu osteoporoze uz ove savete

Osteoporoza je bolest koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive.

Spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti.

Ukoliko imate osteoporozu, vaša ishrana treba biti uravnotežena i puna svežeg voća i povrća, kao i nemasne izvore proteina. Pravilna ishrana može pomoći u sprečavanju i prevenciji osteoporoze.

Zeleno povrće

Ljudi su skloni da smatraju da su mlečni proizvodi jedini izvor kalcijuma, a zapravo se on nalazi u mnogo različitih vrsta povrća poput kelja, zelja i kupusa. Osim toga ovo povrće sadrži i dobru količinu vitamina K, za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir

Iako je manje poznat od kalcijuma i vitamina D, i krompir je jako dobar za vaše kosti. On sadrži magnezijum i kalijum koji zajednički deluju kako bi štitili vaše kosti. Krompir samo kuvajte, nikako ga nemojte pržiti kako biste sačuvali njegovu zdravstvenu vrednost.

Agrumi

Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. No ne znaju da i je i vitamin C jako dobar za gustinu kostiju.

Riba

Mnoge vrste masnih riba daju lepu količinu vitamina D, koji pomaže vašem telu i kostima. Riba takođe ima omega-3 masne kiseline, koje su osim za zdravlje kostiju dobre i za zglobove i kardiovaskularni sistem. Losos je dobar izvor kalijuma, a konzervisani losos sadrži kalcijum.

Bademi

Bademi su takođe jako dobri jer su izvrstan izvor kalcijuma i kalijuma.

Ovakva vrsta ishrane posebno je bitna tokom zimskih meseci kada ne izlazite toliko često na sunce, koje je važan izvor vitamina D.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...